Olimpijski komitet BiH nastavlja pružati podršku vrhunskim sportistima

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Izvršnog komiteta Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH), kojom je predsjedavao Milanko Mučibabić, zajedno s potpredsjednicima OK BiH Izetom Rađom i Marijanom Kvesićem, razmatrane su aktivnosti OK BiH predviđene planom i programom za tekuću godinu.

Jedna od najznačajnijih tema je svakako bila podrška vrhunskim sportistima, a posebno sportistima koji su na Olimpijadi u  Tokiju 2020. godine učestvovali s ostvarenom A normom (Amel Tuka-atletika, Larisa Cerić-judo, Mesud Pezer-atletika, Lana Pudar-plivanje i Nedžad Husić-taekwondo), a koji i nakon Olimpijskih igara potvrđuju vrhunske rezultate, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Uvažavajući činjenicu da je Olimpijada u Parizu za dvije godine, Olimpijski komitet BiH je odlučio da navedenim olimpijcima u ovoj godini dodijeli po 10.000 KM, kako bi mogli da planiraju pripreme i nastupe i poboljšaju svoje rezultate, te u narednom periodu ponovo pokušaju da ostvare A olimpijsku normu za OI Pariz 2024.

OK BiH u predolimpijskom periodu (32 mjeseca) stipendira 13 sportista, potencijalnih kandidata za ostvarenje olimpijske norme.

OK BiH također je razmatrao i donio odluku da za Mediteranske igre Oran 2022 (Alžir) u potpunosti finansira učešće za 22 sportista koji su kandidati za najveći plasman i odličja. Također je ostavljena mogućnost sufinansiranja sportskim savezima BiH za one sportiste koji pokazuju dobre rezultate i Mediteranske igre bi im pomogle da steknu dodatna iskustva i mogućnost dokazivanja na velikim sportskim takmičenjima.

Čelnici Olimpijakog komiteta BiH napominju da od državnih organa nisu dobili nikakva sredstva do sada, kako od Vijeća ministara BiH, tako i od entitetskih mistarstava nadležnih za sport.

– Očekujemo da će državni organi u narednom periodu ispuniti svoje obaveze, jer Olimpijski komitet BiH predstavlja sport Bosne i Hercegovine, zajedno sa sportskim savezima BiH i sportistima – stoji u saopćenju OK BiH.

(FENA)