Plenković: BiH i Kosovo ne bi trebali biti posljednji vagon u vlaku prema EU

Na panelu “Ujedinjeni u solidarnosti: Obrana zapadne demokracije”, održanom u okviru kongresa Europske pučke stranke (EPP) u Rotterdamu, govorilo se o mogućem ulasku Ukrajine u Europsku uniju, a hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska kao najmlađa članica EU biti posljednja koje će se suprotstaviti proširenju.

Napomenuo je i da Bosna i Hercegovina i Kosovo nemaju status kandidata te da BiH ne bi trebala biti “posljednji vagon u vlaku prema Europskoj uniji”, prenosi Hina.

Poručio je da se EPP treba zalagati za rješavanje “osnovnih” problema koje BiH treba razriješiti na putu prema Europskoj uniji, poput usvajanja “pravednog izbornog zakona” kako bi se sva tri konstitutivna naroda osjećala “dobro i lagodno” u BiH.

“Trebamo nastaviti inzistirati na tim pitanjima jer je to esencijalno”, kazao je Plenković, referirajući se na zahtjev za promjenom izbornog zakona kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci Hrvatima biraju predstavnike.

Komentirajući rat u Ukrajini, hrvatski premijer istaknuo je da se trenutno sukobljavaju zagovornici upravljanja svijetom na “kooperativan način” s jedne strane i “konfliktan” s druge strane te da takvom trenutku nitko ne može stajati po strani.

Pritom je istaknuo da je zapad pružio “nevjerojatnu pomoć” Ukrajini i da postoji “međunarodna mobilizacija” za Ukrajinu.

“Govorim to kao netko iz zemlje koja je također bila žrtva agresije. U 90-ima ne samo da nismo vidjeli takvu mobilizaciju međunarodne zajednice, već smo se morali braniti pod embargom UN-a na uvoz oružja”, kazao je Plenković.

Napore podrške Ukrajini nužno je nastaviti i održati, dok bi države članice EU-a trebale i same ojačati svoje resurse, smatra hrvatski premijer.

“Mi primjerice imamo najveći proračun za vojsku ikada i nastavit ćemo održivo ulagati u naše vojne kapacitete”, kazao je Plenković.