Plenković: Potpun sadržaj zna samo Schmidt, ono što smo vidjeli je konstruktivno i dobro za sve

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a RH Andrej Plenković danas je u Mostaru nakon sastanka s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem kazao da Hrvatska, prema ono što je vidio, podržava naum visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

“Želimo da opće ozračje pred izbore bude što mirnije, da bude demokratska debata i rasprava. Žao nam je što u procesu prije nije postignut dogovor o reformi izbornog zakona. Smatrali smo da je dijalog unutar BiH najbolji način da se dođe do prihvatljivih rješenja, koji će zadržati i duh Dejtonskog sporazuma i Vašingtonskog sporazuma. Nažalost, do toga nije došlo. Nisu uspjeli pregovori koje su podržavali EU i SAD”, rekao je.

Plenković je danas kazao da sada vidi, kako je rekao “dosta “razotkrivajuće reakcije stranaka”, posebno iz bošnjačkog djela na inicijativu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“To po meni dosta govori. Mi smatramo da je, prema onome što znamo, smjer koji je naumio zauzeti dobar i koristan za BiH. Dobar i koristan i prilično uravnotežen prijedlog koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima i građanima BiH. Jedan takav potez bi vodio ka kvalitetnim funkcioniranju i formiranju izvršne vlasti nakon izbora”, rekao je.

Hrvatski premijer je u Mostaru kazao da je njegovoj državi u interesu stabilna, demokratska i uključiva BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni premda najmalobrojniji.

“To je konstantna naše politike, na tome radimo i za to se zalažemo. To smo rekli svima, i Hrvatima i Srbima i Bošnjacima. To radimo kao prijatelj, susjed koji želi da se BiH razvija”, dodao je.

On je kazao da je visoki predstavnik nedavno koristio bonske ovlasti, ali da nije vidio pretjerana protivljenja.

“Što se tiče sadržaja, to zna detaljno samo on. No, ono što smo vidjeli, vidjeli smo da je riječ o konstruktivnom prijedlogu”, rekao je o Schmidtovom nacrtu.

Plenković je kazao i da “Hrvatska želi, što bi se reklo, uzeti BiH pod ruku i voditi je na putu ka EU”.

“Hrvati žele vratiti dobre odnose s Bošnjacima na razini Federacije BiH. Samo povjerenje između Hrvata I Bošnjaka, među političkim strankama što je preduvjet za sve ostalo, će voditi kvalitetnom funkcioniranju FBiH i Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Premijer Hrvatske je kazao da je sve vrijeme “dizala temu” BiH kao cijele države na putu ka EU.

“Niko je nije dizao više od Hrvatske, na korist BiH. Ja osobno sjedim u Evropskom vijeću šest godina. Pitajte tamo je li se iko zalagao za BiH koliko to kontinuirano radi Hrvatska, pri tome insistiramo na ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Mostar je bio fusnota u politološkim knjigama i nakon 12 godina su održani izbori i grad funkcionira. Isto se namjeravalo nastaviti i za izbore u oktobru ove godine. To je nastavak procesa. Visoki predstavnik ima vrlo uravnotežen prjedlog, legitimno predstavljanje i zastupanje na oba nivoa vlati. To je minimum minimuma da zemlja funkcionira. Kao i po pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što ide u koristi i Bošnjaka i Hrvata, kao i svih ostalih procesa”, dodao je.