Minimalna pobjeda Belgije nad Kanadom

Nogometna reprezentacija Belgije pobijedila je večeras selekciju Kanade sa 1:0, u susretu prvog kola F grupe Svjetskog prvenstva u Kataru.

Belgijanci su ostvarili minimalnu pobjedu golom Batshuayija u 44. minuti, iako su veći dio utakmice nogometaši Kanade bili bolji tim.

Naime, od početka utakmice Kanađani su krenuli ofanzivno, presingom po cijeliom terenu, iznenadivši favorizirane Belgijance koji prvih dvadesetak minuta nisu mogli organiziraju ozbiljniji napad.

Mnogo bolju igru nogometaši Kanade mogli su krunisati pogotkom već u osmoj minuti, ali Davies sa bijele tačke nije uspio da savlada Courtoisa, koji je najzaslužniji što je Belgija ostala neporažena u ovom meču. Golman Reala je osim odbranjenog penala imao još nekoliko dobrih intervencija, dok su njegovi suigrači pokazali veoma malo.

Prvu priliku Belgija je imala u 23. minuti preko Batshuayija, čiji udarac je bkokiran. U 44. minuti Belgija je uspjela doći u vodstvo, a ovaj put Batshuayi iskoristio je dodavanje Alderweirelda sa više od 50 metara, pobjegao je svojim čuvarima i savladao golmana Borjana.

I u drugom poluvremenu Kanada je nastavila s napadima, stvarala je prilike ali se rezultat nije mijenjao.

Belgija je tako upisala pobjedu na startu prvenstva i vodeća je u grupi, nakon što su u prvom meču Hrvatska i Maroko odigrali bez golova.

Drugo kolo na rasporedu je 27. novembra a sastaju se Belgija – Maroko i Hrvatska – Kanada.