Pet bh. sportista se kvalifikovalo za Zimske olimpijske igre u Pekingu

Pet bh. sportista se kvalifikovalo za Zimske olimpijske igre u Pekingu

Pet bosanskohercegovačkih sportista do sada se kvalifikovalo za učešće na predstojećim 24. zimskim olimpijskim igrama, koje će od 4. do 20. februara 2022. godine biti održane u Pekingu.

Zahtjevne norme za Zimsku olimpijadu, do koje je ostalo još oko četiri i po mjeseca, do sada su ostvarili Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i Mirza Nikolajev (sankanje).

Za učešće na igrama OKBiH potpisao je ugovore o stipendiranju sa devet potencijalnih kandidata. Stipendije su obezbijeđene od 1. oktobra 2019. do početka igara, putem programa Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Ugovore o stipendiranju su potpisali Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Marko Šljivić (alpsko skijanje), Edin Branković (brzo klizanje), Mirza Nikolajev (sankanje), Miloš Čolić, Sanja Kusmuk, Stefan Anić i Strahinja Erić (ski trčanje).

U OKBiH očekuju da će se još neko kvalifikovati iz grupe stipendista, koje su dobili na osnovu rezultata.

Uz stipendije od navedenih sportista Elvedina Muzaferije je nagrađena sa 7.000 KM za “program plus”, kao najbolje rangirana bh. takmičarka u ovom trenutku na svjetskoj listi. Na osnovu uspješnih nastupa u prošloj sezoni od 22-godišnje Visočanke se očekuje da napravi najbolji rezultat na Olimpijadi.

Također, OKBiH je sa 3.000 KM podržao i brzoklizača Tarika Omeragića, koji nije stipendista u nadi da će se kvalificirati. U OKBiH navode da trenutno rade na obezbjeđivanju sredstava za završne pripreme naših olimpijaca mimo regularnih stipendija. Tehničke pripreme idu svojim tokom, u toku je nabavljanje avio karata i obezbjeđivanje adekvane ceremonijalne opreme.

Bosanskohercegovačka sportska delegacija u Pekingu bi ukupno trabala da broji 13 do 14 članova, sportisti sa svojim trenerima i šefom misije.

Ovo će biti osmo učešće bosanskohercegovačkih sportista na Zimskim olimpijskim igrama, a najbolji plasman do sada ostvario je alpski skijaš Enis Bećirbegović, koji je 1998. godine u Naganu osvojio 21. mjesto u spustu.

Na 14. ZOI bit će primijenjene skoro iste mjere kao i na ovogodišnjim Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju, vezano za pandemiju Covid – 19. I u Pekingu najvjerovatnije neće biti stranih gledalaca, iako ima najava da će MOK i kineski organizatori pokušati bar malo liberalizovati mjere u odnosu na Tokio.

(FENA)