Svjetski dan pčela obilježen otvaranjem pčelarskog centra u Hadžićima

Međunarodni dan pčela obilježava se 20. maja s ciljem podizanja svijesti o značaju pčela u ekosistemu. Pčele su jedini insekti koji proizvode hranu za čovjeka i koji oprašuju više od 70 posto biljnih vrsta kojima se čovjek hrani. U cilju ukazivanja na njihov značaj a povodom puštanja u rad procesnih mašina, Općina Hadžići, Muslim Aid Association i Udruženje pčelara “Košćan”, svečano su otvorili Pčelarski centar u Hadžićima.

– Pčelarski centar je rezultat projekta pčelarstva kojeg Općina u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association realizira tokom dvije godine – istakao je načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Dodao je da su pčelarima sa područja Općine Hadžići dodjeljeni start up paketi, košnice i oprema dok su udruženju pčelara na korištenje date mašine za proizvodnju satnih osnova i punjenje meda.

– Ove mašine će moći koristiti svi pčelari s područja Općine ali i širih lokalnih zajednica a Općina Hadžići će svakako i u narednom periodu unaprijeđivati sektor pčelarstva – kazao je Ejubović.

Direktorica Muslim Aid Association Edina Šehić Saliji je istakla da je ovo jedan od tri pčelarska centra koja su planirana biti organizovana povodom projekta pčelarstva kojeg implementira ova organizacija u Općinama Hadžići, Jajce i Gradu Livno.

– Važnost pčela istakli smo kroz naš projekat pčelarstva u kojem smo uključili sve stakeholdere koji su ključni u procesu proizvodnje i konzumacije proizvoda od meda. Projektom je direktno osnažen 31 korisnik dok indirektnu korist projekta uživaju svi pčelari i zaljubljenici u prirodu. U narednoj fazi projekta kroz marketing označavanje proizvoda od meda sa navedenih lokacija uticati će se na prepoznatljivost meda ali i garanciju kupcu da se zaista radi o kvalitetnom medu – zaključila je Šehić Saliji.

Iz udruženja pčelara istakli su da su ove mašine visokovrijedne za sve pčelare budući da njihovom upotrebom se višestruko smanjuju troškovi proizvodnje ali i koristi ekološki vosak koji je nezamjenjiv u pčelarstvu.

Donirane mašine će se koristiti uslužno i svi pčelari koji to žele će potpuno besplatno moći da pretope vosak ili koriste punionicu meda vodeći računa o dobroj pčelarskoj praksi, saopćeno je iz organizacije Muslim Aid Association.

(FENA)