Svjetsko prvenstvo u nogometu: Maroko – Portugal u četvrtfinalu

Nogometaši Portugala deklasirali su Švicarsku nevjerovatnim rezultatom 6:1 i tako izborili četvrtfinale Svjetskog prvenstva te okršaj s Marokom.

Portugal je ušao kao favorit protiv Švicarske, ali niko nije ni zamišljao ovakav rasplet i totalnu nemoć Švicaraca koji su oduvijek važili za vrlo “tvrdog” rivala kojem se teško postižu pogoci.Zanimljivo, selektor Portugala Fernando Santos odlučio je Cristiana Ronalda ostaviti na klupi i priliku dati Goncalu Ramosu, a to se ispostavilo kao najbolji potez turnira jer mu je napadač Benfice odgovorio hat-trickom.

Početak nije bio toliko uzbudljiv, ali je onda prva prilika na utakmici rezultirala pogotkom. Joao Felix je dodao loptu u 17. minuti do Goncala Ramosa, a napadač je zakucava silovitim udarcem iza nemoćnog Yanna Sommera.

U 33. minuti Bruno Fernandes izveo je korner, a iskusni Pepe skače visoko i pogađa za 2:0. To je bio rezultat drugog dijela.

Nastavak donosi pravu idilu za Portugal. Kako se Švicarska otvorila, a nije stvarala šanse, to je donijelo mnogo prostora za kontre.

Na ubačaj Dioga Dalota, Ramos je u 51. minuti postigao svoj drugi pogodak. Sve je bilo riješeno četiri minute kasnije kada je nakon kontre pogodio Raphael Guerreiro.

Hat-trick neočekivanog junaka vidjeli smo u 67. minuti kada je drugu svoju asistenciju upisao Joao Felix, a treći gol Goncalo Ramos.

Do kraja utakmice ušao je u igru i Cristiano Ronaldo te čak postigao i pogodak, ali je on poništen zbog ofsajda.

Kada se činilo da će rezultatom 5:1 biti okončana utakmica, u jednom od posljednjih napada ofanzivac Milana Rafael Leao postiže prelijep gol za “teniski” rezultat.

Tako je Portugal na impresivan način izborio četvrtfinale Evropskog prvenstva gdje će se sastati protiv Maroka. Dvije selekcije sastaju se u subotu u 16 sati.

Portugal – Švicarska 6:1 (Ramos 17’, 51’, 67’, Pepe 33’, Guerreiro 55’, Leao 90+2’ / Akanji 58’)