TIBiH – Vlast u BiH blokira reforme u oblasti borbe protiv korupcije

Vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini blokiraju reforme zakonodavstva u sedam oblasti koje su ključne za borbu protiv korupcije, a sve su češći pokušaji da se stanje dodatno pogorša – to je glavna poruka konferencije koju je organizovao Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) povodom 9. decembra Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

TIBiH  je predstavio izvještaj i novi online alat acmonitor.ti-bih.org koji pruža pregled napretka u provođenju reformi i efikasnosti primjene najvažnijih antikorupcionih zakona.

Izvještaj TIBiH pokazuje potpuno odsustvo napretka u oblastima procersuiranja korupcije, integriteta pravosuđa, javnih nabavki, finansiranja političkih partija, sukoba interesa, slobode pristupa informacija i zaštite prijavilaca korupcije. Primjena ključnih zakona u ovim oblastima takođe je ocijenjena neefikasnom i manjkavom, a u nekim slučajevima i nepostojećom. Broj optužnica za korupciju u 2020. godini je prepolovljen, a samo pravosuđe potresaju brojne afere.

TIBiH je identifikovao preko 300 funkcionera koji se nalaze u situaciji direktnog sukoba interesa ali umjesto pooštravanja sankcija svjedočimo pokušajima da se zakoni u toj oblasti dodatno unazade kako bio se ozakonilo trenutno stanje. Na to je posebno ukazao ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson koji je kritikovao namjere Ministarstva pravde BiH da unazadi zakon na državnom nivou.

– Donošenje zakona koji ne donose ništa pozitivno je gore nego da ih uopšte nisu ni donosili. Političari i dužnosnici nastavljaju blokirati usvajanje i provedbu ključnih antikorupcijskih zakona. Oni stvaraju političke krize da bi skrenuli pažnju birača s korupcije u koju su umiješani i kako bi mogli nastavili s krađom – izjavio je Nelson.

Ono što zabrinjava su sve češći progoni ljudi koji se odluče da prijave korupciju a izvještaj TIBiH pokazuje katastrofalne rezultate primjene zakona koji bi trebali štititi zviždače. Više od polovine javnih organa odbija dostaviti informacija u zakonskim rokovima, a sve češći su i primjeri ignorisanja sudskih presuda. U oblasti javnih nabavki svjedočimo milionskim aferama u koje su umiješani političari najvišeg ranga ali zbog neusklađenosti drugih zakona vrlo malo njih je procesuirano.

– Korupcija ometa sve aspekte društva, borba protiv korupcije ključni je dio naše politike. Najrazvijenije demokratije imaju vrlo nisku stopu korupcije –  poručila je na konferenciji ambasadorica Ševedske u BiH Johanna Strömquist.

Izvještaj TBiH pokazuje da manjkavi zakoni, omogućavaju brojne izborne zloupotrebe, izvlačenje novca iz budžeta i zloupotrebu javnih resursa za stranačke svrhe, a blokade reformi izbornog zakonodavstva od strane ključnih donosioca odluka usmjerene su isključivo na očuvanje kontrole nad izbornim procesom.

-Ključni prioriteti za ovu zemlju su održavanje izbora u oktobru 2022. godine sa što manje korupcije te omogućavanje građanima da slobodno izraze svoju volju. Sve  drugo bi bilo nastavak beznađa – kazao je Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH.

Na konferenciji su se mogli čuti i prijedlozi za unapređenje zakonskog okvira u svim oblastima ali je ključna poruka da se moraju preduzeti sve mjere za sprečavanje zaprijećenih blokada izbornog procesa i svih drugih reformi koje su neophodne za borbu protiv korupcije, saopćeno je iz TIBiH.

(FENA)