Turski ljekari pomažu kolegama u Covid odjelu Opće bolnice

Turski ljekari pomažu kolegama u Covid odjelu Opće bolnice

Voditelj Covid centra u Američkoj bolnici u Istanbulu prof.dr. Bilgin Sait, specijalista interne medicine i infektolog doc.dr. Siran Keske, radit će danas i sutra zajedno s osobljem Covid tima Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Ljekari iz Turske su u Sarajevo došli na poziv ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića, kako bi kolegama prenijeli iskustva u liječenju pacijenata od Covid-19.

Uz ministra Vranića goste je primio direktor Opće bolnice prof.dr. Ismet Gavrankapetanović i šef Infektivnog odjeljenja prim.dr. Ednan Drljević.
Oni su informisali kolege iz Turske o aktuelnoj situaciji s pandemijom koronavirusa, načinu liječenja i zbrinjavanja velikog broja pacijenata u toj zdravstvenoj ustanovi.

Medicinski stručnjaci su potom započeli vizitu na intenzivnoj njezi, a planiran je obilazak svih (181) pacijenata hospitaliziranih u Covid odjelu.
Kako je iz Opće bolnice najavljeno, ljekari iz Turske će održati predavanje za medicinsko osoblje koje se brine o Covid pacijentima, a planiran je i nastavak zajedničkog rada na odjelu.

Dobra saradnja između dvije bolnice je uspostavljena ranije, a ljekari su putem video-linka razmjenjivali mišljenja i razgovarali o svim nedoumicama liječenja Covid pacijenata.

(FENA)