Tužilaštvo TK – Hapšenje Husića na osnovu naredbe Okružnog suda u Bijeljini

Tužilaštvo TK - Hapšenje Husića na osnovu naredbe Okružnog suda u Bijeljini

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona saopćilo je da su, u slučaju hapšenja Behrudina Husića iz Srebrenika, pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) postupali po međunarodnoj potjernici za lišenje slobode koja je izdata na osnovu naredbe Okružnog suda u Bijeljini, te je na osnovu toga i izvršeno hapšenje Husića.

– Obzirom na to da je do hapšenja došlo na području mjesne nadležnosti ovog tužilaštva, pripadnici SIPA-e su o tome obavijestili dežurnog tužioca. Kako je postojala sumnja da Husić posjeduje oružje u kući, traženo je izdavanje usmene naredbe Općinskog suda u Srebreniku, uz prethodno odobrenje tužioca. Na osnovu usmene naredbe Općinskog suda u Srebreniku je izvršen pretres objekta te su prilikom pretresa pronađena dva jednokratna raketna bacača (M 80, Zolja), bez municije.

Dakle, ne radi se o predmetu koje vodi Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, nego Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, tako da dežurni tužilac ovog tužilaštva nije izdao bilo kakvu naredbu za hapšenje. Samo je obaviješten o tome te je kontaktiran radi saglasnosti za usmenu naredbu za pretres zbog sumnji da Husić posjeduje oružje – navodi se iz Kantonalnog tuzilaštvo Tuzlanskog kantona.

Kako se naglašava, povod oglašavanju su ‘današnje izjave medijima sestre uhapšenog Behrudina Husića iz Srebrenika i u kontekstu involviranosti tog tužilaštva u postupku lišenja slobode’.

(FENA)