U Švicarskoj počinje suđenje Seppu Blatteru i Michelu Platiniju za prevaru i pronevjeru

Danas počinje sudski proces protiv nekada dvojice najmoćnijih ljudi svjetskog nogometa, Seppa Blattera i Michela Platinija, gdje im se u Švicarskoj sudi na osnovu optuženice za korupciju i prevaru, piše BBC Sport.

Švicarski tužioci tvrde da je isplata od dva miliona švicarskih franaka (1,6 miliona funti) 2011. godine koju je Blatter, bivši predsjednik vladajućeg tijela svjetskog nogometa FIFA-e, platio Platiniju, bivšem predsjedniku evropskog ekvivalenta UEFA-e, bila nezakonita.

Obojica negiraju da su počinili krivično djelo i tvrde da je transfer bio zakašnjelo plaćanje za savjetodavni rad Francuza Platinija za FIFA-u.

Njima je 2015. godine zabranjeno da se više ikako bave nogometom, a optuženi su u novembru prošle godine.

BBC piše kako će švicarski tužitelji pokušati dokazati da je Blatter nezakonito isplatio 2 milona švicarskih franaka (1, 6 miliona funti) Platiniju 2011. godine.

Obojica su rekli da nisu krivi za to što im se stavlja na teret. Slučaj je pokrenut prije sedam godina, kad je FIFA optužena za teške i masovne slučajeve korupcije.

Blatter i Platini su odmah morali otići sa svojih pozicija, a sad ih čeka suđenje. U slučaju da im se dokaže krivnja, prijeti im zatvor i velike novčane kazne. Švicarski tužitelji tvrde da je Blatter za ”savjetodavne” usluge Platiniju između 1998. i 2002. godine redovito isplaćivao velike svote novca.

(FENA)