Vođa Islamskog džihada ubijen u izraelskom napadu u Pojasu Gaze

Najmanje osam Palestinaca, uključujući jedno dijete i vođu Palestinskog islamskog džihada (PIJ), ubijeno je, saopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Ministarstvo zdravstva je saopćilo da su četvorica militanata Palestinskog islamskog džihada uključujući vođu Tayseera Jabarija i petogodišnju djevojčicu među ubijenima od početka napada, kažu lokalni zdravstveni dužnosnici.

Taysir al-Jabari, komandant brigade Al-Quds, vojnog ogranka Islamskog džihada, poginuo je u zračnom napadu na stan u Palestinskoj kuli u centru Gaze, saopćila je grupa. Izraelska vojska saopćila je da napada ciljeve u Pojasu Gaze kao odgovor na prijetnje tamošnje palestinske militantne skupine, piše BBC.

Ovaj napad je uslijedio nakon nekoliko dana napetosti nakon što je Izrael uhapsio višeg člana Palestinskog islamskog džihada na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski islamski džihad sa sjedištem u Gazi prijetio je da će uzvratiti bombardiranjem središnjeg Izraela.

Izraelski premijer Yair Lapid rekao je da Izrael neće dopustiti “terorističkim organizacijama da određuju dnevni red”.

– Neka svi koji krenu da naude Izraelu znaju da ćemo doći do njih. Naše sigurnosne snage će djelovati protiv terorista Islamskog džihada kako bi uklonile prijetnju od građana Izraela – rekao je.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da napadaju mjesta povezana s Palestinskim islamskim džihadom. Među njima je Palestinski toranj u gradu Gazi, pogođena snažnom eksplozijom.

(FENA)