Vrhovni sud RH ukinuo presudu Sanaderu za aferu Hypo

Vrhovni sud Republike Hrvatske u utorak je ukinuo presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu za aferu Hypo kojom je krajem listopada 2018. u ponovljenom postupku proglašen krivim i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora.

Tužiteljstvo je Sanadera u aferi Hypo teretilo da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna (oko 0,9 milijuna KM), nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter, podsjeća Hina.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je u utorak izvijestio da je prihvatio žalbu optuženika te ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu. Na javnoj sjednici Vrhovnog suda 22. veljače Sanader i njegova obrana su tražili da se presuda preinači ili poništi, dok je tužiteljstvo zatražilo strožu kaznu.

“U ponovljenom postupku potrebno je s više pažnje ocijeniti jesu li se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti”, priopćio je Vrhovni sud.

(FENA)