Kajganićevi stavovi i kandidatura za poziciju glavnog tužioca

Kandidati za mjesto državnog tužioca, umjesto smijenjene Gordane Tadić su Ismet Šuškić, Dijana Kajmaković, Ozrenka Mešković i Milanko Kajganić. Kandidatura Milanka Kajganića, zamjenika glavnog tužioca je mnoge iznenadila. Bio je direktno umiješan u aferu izbjegavanja hapšenja generala Milomira Savčića, što je završilo Savčićevim bijegom iz BiH. Svi detalji u vezi sa “stopiranjem” hapšenja generala Savčića navedeni su u internom izvještaju Tužilaštva BiH koji je sačinio tužilac Predrag Tomić. Medji, Istraga.ba i Oslobođenje su objavili činjenice i Kajganićevu ulogu u ovom sramnom postupku koji se odvijao daleko od prava i pravde. Akcija hapšenja Milomira Savčića bila je pripremljena. Tužilac Tomić je već imao sastanke sa službenicima SIPA-e koji su trebali realizirati naredbe. Onda je u Tužilaštvu BiH organiziran sastanak kojem je prisustvovala glavna tužiteljica Gordana Tadić. Bili su još prisutni tužioci Milanko Kajganić, Izet Odobašić kao i druge osobe uključene u ovaj slučaj. “Gordana će imati problema ako Savčić bude uhapšen. Ne treba nam spektakl i pretresi”, kazao je Milanko Kajganić na tom sastanku. ”Dana 3. 12. 2019. godine postupajući tužitelj Tomić je oko 10.50 sati poslao glavnoj tužiteljici u kabinet na paraf naredbu za lišenje slobode Savčić Milomira. Istog dana, oko 11.15 sati, Odobašić Izet je pozvao tužitelja Tomića u svoju kancelariju gdje je bio prisutan i tužitelj Kajganić Milanko, a u razgovoru sa istima interesovala ih je naredba za lišenje slobode koju je donio tužitelj Tomić za dan 5. 12. 2019. godine i da su istu naredbu trebali realizirati pripadnici SIPA”, naveo je u svom izvještaju tužilac Tomić. Dakle, dvadeset i pet minuta nakon što je postupajući tužilac poslao naredbu za lišenje slobode generala Savčića, u svoju ga je kancelariju pozvao tužilac Izet Odobašić. Sastanku je još prisustvovao zamjenik Tadićke, tužilac Milanko Kajganić. ”Rukovodilac tužitelj Milanko Kajganić je naveo da se radi o osumnjičenom koji je general i predsjednik Udruženja boračke organizacije u RS, te da se očekuje reagovanje boračke populacije ovog udruženja. Tužitelj Tomić je iste upoznao da se radi o osumnjičenom, koji ima državljanstvo Srbije, i da često odlazi u Beograd gdje ima prijavljeno prebivalište na poznatoj adresi, kao i stan u Bijeljini na poznatoj adresi. Kada je čuo stav tužioca Kajganića, Tomić je rekao svojim nadređenim da mu se, “ako ima kakva prepreka za hapšenje osumnjičenog, da mu se dostavi pisana odluka glavne tužiteljice.” Tadićeva je dala suglasnost da, umjesto nje, naredbu za lišenje slobode Milomira Savčića parafira tužilac Odobašić. Zašto Kajganića brine što bi tužiteljica Tadić bila pod pritiscima? Kakve veze imaju pretresi i spektakl sa provođenjem pravde? Može li Kajganić, koji svoj profesionalizam veže uz moguće reakcije boračke organizacije u RS biti glavni tužilac? Po čemu će se razlikovati od Gordane Tadić?

Kandidati za mjesto državnog tužioca, umjesto smijenjene Gordane Tadić su Ismet Šuškić, Dijana Kajmaković, Ozrenka Mešković i Milanko Kajganić.

Kandidatura Milanka Kajganića, zamjenika glavnog tužioca je mnoge iznenadila. Bio je direktno umiješan u aferu izbjegavanja hapšenja generala Milomira Savčića, što je završilo Savčićevim bijegom iz BiH.  

Svi detalji u vezi sa “stopiranjem” hapšenja generala Savčića navedeni su u internom izvještaju Tužilaštva BiH koji je sačinio tužilac Predrag Tomić. Medji, Istraga.ba i Oslobođenje su objavili činjenice i Kajganićevu ulogu u ovom sramnom postupku koji se odvijao daleko od prava i pravde.

Akcija hapšenja Milomira Savčića bila je pripremljena. Tužilac Tomić je već imao sastanke sa službenicima SIPA-e koji su trebali realizirati naredbe. Onda je u Tužilaštvu BiH organiziran sastanak kojem je prisustvovala glavna tužiteljica Gordana Tadić. Bili su još prisutni tužioci Milanko Kajganić, Izet Odobašić kao i druge osobe uključene u ovaj slučaj.

“Gordana će imati problema ako Savčić bude uhapšen. Ne treba nam spektakl i pretresi”, kazao je Milanko Kajganić na tom sastanku.

”Dana 3. 12. 2019. godine postupajući tužitelj Tomić je oko 10.50 sati poslao glavnoj tužiteljici u kabinet na paraf naredbu za lišenje slobode Savčić Milomira. Istog dana, oko 11.15 sati, Odobašić Izet je pozvao tužitelja Tomića u svoju kancelariju gdje je bio prisutan i tužitelj Kajganić Milanko, a u razgovoru sa istima interesovala ih je naredba za lišenje slobode koju je donio tužitelj Tomić za dan 5. 12. 2019. godine i da su istu naredbu trebali realizirati pripadnici SIPA”, naveo je u svom izvještaju tužilac Tomić.

Dakle, dvadeset i pet minuta nakon što je postupajući tužilac poslao naredbu za lišenje slobode generala Savčića, u svoju ga je kancelariju pozvao tužilac Izet Odobašić. Sastanku je još prisustvovao zamjenik Tadićke, tužilac Milanko Kajganić.

”Rukovodilac tužitelj Milanko Kajganić je naveo da se radi o osumnjičenom koji je general i predsjednik Udruženja boračke organizacije u RS, te da se očekuje reagovanje boračke populacije ovog udruženja. Tužitelj Tomić je iste upoznao da se radi o osumnjičenom, koji ima državljanstvo Srbije, i da često odlazi u Beograd gdje ima prijavljeno prebivalište na poznatoj adresi, kao i stan u Bijeljini na poznatoj adresi.

Kada je čuo stav tužioca Kajganića, Tomić je rekao svojim nadređenim da mu se, “ako ima kakva prepreka za hapšenje osumnjičenog, da mu se dostavi pisana odluka glavne tužiteljice.”

Tadićeva je dala suglasnost da, umjesto nje, naredbu za lišenje slobode Milomira Savčića parafira tužilac Odobašić.

Zašto Kajganića brine što bi tužiteljica Tadić bila pod pritiscima? Kakve veze imaju pretresi i spektakl sa provođenjem pravde?

Može li Kajganić, koji svoj profesionalizam veže uz moguće reakcije boračke organizacije u RS biti glavni tužilac? Po čemu će se razlikovati od Gordane Tadić?