U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba o romskim žrtvama holokausta

U prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine je povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta otvorena izložba fotografija koje oslikavaju život i patnje Roma i Romkinja u tom periodu, ali i prikaze njihove snage, otpornosti i zajedništva, javlja Anadolu.

 

 

Izložba postavljena u saradnji Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” Grada Tuzla i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine će biti otvorena do 6. augusta u periodu od 9 do 19 sati.

Izložba fotografija pruža značajan uvid u historijske događaje i stradanja Roma i Romkinja tokom Drugog svjetskog rata, kao i njihovu važnu ulogu u očuvanju kulture i identiteta.

Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” i Historijski muzej Bosne i Hercegovine pozvali su sve građane i građanke da posjete izložbu i odaju počast žrtvama holokausta. Kako su naveli, ova izložba je prilika da se promisli o važnosti sjećanja na prošlost i očuvanju uspomene na sve nevine žrtve.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović izjavila je da je ta institucija nasljednik Muzeja revolucije, koji se bavio Drugim svjetskim ratom i borbom protiv fašizma u tom periodu.

“Historijski muzej BiH pokušava na najbolji mogući način da koristi svoje zbirke i da se često bavi upravo ovim pitanjem. Mislim da je to naš zadatak i misija u svakodnevnom poslu”, rekla je Hašimbegović.

Indira Bajramović, direktorica udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” Grada Tuzla, izjavila je da je u Bosni Hercegovini malo onih koji istražuju stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu.

“Svaki podatak i istraživanje, koji potkrepljuju činjenicu da su pored Jevreja i Srba stradali i Romi, je dobrodošao. I danas je u dnevnopolitičke svrhe, pogotovo u regiji, prisutno manipulisanje brojem svih žrtava, pa i Roma. Brojem žrtava manipulišu svi pa možda čak i Romi, a mislim na one koji kažu da su Srbi, Bošnjaci, Makedonci, a ne kažu da su to što jesu”, rekla je Bajramović.

Poručila je da je neophodno javno govoriti o stradanjima, u cilju očuvanja mira i izgradnje pomirenja.

Thomas Busch, zamjenik šefa misije OSCE-a u BiH, rekao je da će masovna organizovana ubijanja Roma tokom Drugog svjetskog rata zauvijek ostati dio holokausta i najmračnijeg trenutka u istoriji čovječanstva.

“Svi mi imamo obavezu da znamo činjenice i šta se dešavalo tokom tog perioda. Veoma nas zabrinjava i da se činjenice o genocidu nad Romima često zanemaruju i da im se ne pripisuje značaj koji zaslužuju”, rekao je Busch.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, izrazila je žaljenje što zbog nedostatka resursa nemaju mogućnost da na primjeren naučni i stručan način dodatno približe činjenice o kojem trebaju učiti i djeca.

“Da stvorimo ispravan stav i odnos da osuđujemo ono što nas prati u prošlosti, da u budućnosti govorimo o potpuno drugačijim pristupima koji neće imati omalovažavajući, diskriminirajući, isključujući faktor kada su u pitanju Romi. Njihova kultura i tradicija zaslužuje da bude i dio historije BiH”, rekla je Đuderija.

Organizatori izložbe pozvali su građane da se pridruže očuvanju sjećanja na romske žrtve holokausta kroz ovu izložbu i zajedno pošalju poruku mira, razumijevanja i suživota.

(AA)