Previous Next

Deset godina Kongresa Bošnjaka svijeta

Ovih dana navršava se deset godina od osnivanja i djelovanja Kongresa Bošnjaka svijeta. Šta je KBS i kakvi su mu ciljevi, govori Azem Dervišević, predsjednik ove organizacije:   

“U cilju sveopćeg razvoja i napretka Bošnjaka na globalnom nivou, jačanju nacionalne svijesti, bolje komunikacije bošnjačkih organizacija van BiH sa odgovarajućim institucijama Bosne i Hercegovine, radi profiliranja, promoviranja i zaštite prava i interesa prognanih i raseljenih Bošnjaka, te u cilju jačanja položaja Bošnjaka u državama u kojima su oni autohtoni narod, na Osnivačkoj Skupštini 2011. godine u Sarajevu osnovan je Kongres Bošnjaka svijeta (KBS), kao neprofitna,  nevladina, nestranačka i autonomna organizacija Bošnjaka nastanjenih u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

Prioritetan zadatak KBS-a je da u saradnji sa drugim relevantnim bošnjačkim organizacijama i institucijama promovira, razvija i unaprijeđuje sve temeljne vrijednosti i posebnosti bošnjačkog nacionalnog bića, štiti interese i prava svih Bošnjaka, te pomaže u zaštiti interesa cjelovite, jedinstvene, suverene i demokratske države Bosne i Hercegovine”.

“Mi uvezujemo naše uspješne ljude i patriote u jedinstvenu snagu svih u domovini i izvan naše BiH. Djelujemo lokalno od Stoca do Brčkog i od Une do Drine. Već smo dugo u procesu uvezivanja naših  aktivista u Sandžaku, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Turskoj. U stalnim komunikacijama smo, ono najvažnije, uvezali čvrsto Bošnjake regiona. Čuvajući naše nacionalno biće, djelujemo na rješavanju svih aktuelnih pitanja, pa smo ovih dana i u akcijama protiv negiranja genocida. Tražimo strateški konsenzus između svih koji žele snažnu i uspješnu Bosnu i Hercegovinu”, kaže Azem Dervišević.  

Čovjek koji vodi KBS u BiH je Ahmet Sejdić:

“Prepoznao sam značaj ovoga projekta, a ponajviše sam ga prihvatio zbog ljudi uključenih u njega. Te 2011. sam prihvatio izazov. KBS je odmah ujedinio patriote i vrijedne ljude koji BiH žele praviti boljom i uspješnijom državom. Da li sam zadovoljan postignutim u prošlih deset godina? Jesam, ali je teško vrijeme za suštinske promjene. Imao sam još jedan bitan motiv: Jedinstvo bosanskog faktora u ovoj državi. KBS je najbliži tom cilju”, kaže Ahmet Sejdić.   

I Sejdić i Dervišević se slažu da je naša snaga i u BiH i u dijaspori. Jedinstvom ćemo biti u poziciji da djelujemo snažno i branimo interese i strateške ciljeve BiH.  

Program obilježavanja godišnjice Kongresa Bošnjaka svijeta

Petak / 16.7.2021 / Sarajevo

15:00 – 18:00

Kolektivna stručno vođena posjeta Zemaljskom muzeju 

18:30 – 22:00

Svečano obilježavanje desete godišnjice KBS-a u hotelu Holiday, svečana

večera uz kulturno-zabavni program: Ibro Bublin i orkestar

Subota / 17.7.2021 / Gornje Podrinje

Okupljanje na zbornom mjestu Višegrad (10:00 – 10:30)

Vožnja brodicom, prema slapu, niz kanjon Drine

Sastanak sa lokalnim aktivistima (Udruženje boraca Žepske brigade)

Obilazak zanamenitosti iz rata uz prigodan ručak

Večera u Ilovači (Ilovača, mjesto udaljeno 20 kilometara od Goražda


 

 


Štampa   E-mail

Komentare omogučio CComment

Related Articles