Abazović: Što prije završiti imenovanja u pravosuđu

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozvao je tijekom današnje sjednice vlade u Podgorici sve političke stranke u Skupštini da što prije izaberu sudce Ustavnog suda, članove Sudskog vijeća i vrhovnog državnog tužitelja u punom mandatu.

“To je obveza koja je ostala i koju smo označili kao najvažniju za Vladu, ali s obzirom na to da mi ne možemo odraditi posao kolega iz državnog Parlamenta, ali u dobrom duhu, možemo uputiti još jedan poziv da se pronađe rješenje koje je održivo, koje podržava najmanje dvije trećine zastupnika kako bi se deblokirale institucije koje imaju veze s pravosuđem i pravdom”, rekao je premijer Abazović na sjednici Vlade.

Izaslanstvo Europske unije zajedno s diplomatskim misijama država članica EU u Crnoj Gori pozvalo je danas sve političke aktere u Crnoj Gori da se uključe u konstruktivan dijalog kako bi se izgradio konsenzus i zajedno radilo na usvajanju i implementaciji reformi koje se odnose na EU.

“Ovo je ključno za napredovanje u pristupnom procesu, što je strateško opredjeljenje velike većine građana Crne Gore”, navodi se u priopćenju Izaslanstva Europske unije i diplomatskih misija država članica EU u Crnoj Gori.

U priopćenju stoji da su zabrinuti zbog funkcionalnosti institucija i posebno ističu hitnu potrebu imenovanja sudaca Ustavnog suda, članova Sudskog vijeća i vrhovnog državnog tužitelja, kako bi se osiguralo pravilno i učinkovito funkcioniranje institucija Crne Gore, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

(FENA)