Adriana Kuči, književnica iz BiH sa slovenskom adresom, među nominovanim za Cankarjevu nagradu

U Cankarjevom domu na Vrhnici u nedjelju je dodijeljena Cankarjeva nagrada za najbolje književno djelo objavljeno u Sloveniji u protekloj godini. Dobitnica ovogodišnje nagrade je Mojca Kumrdej za zbirku pripovijetki” Gluha soba”.

 

Za ovu nagradu bili su nominovani Katja Gorečan, Lado Kralj, Adriana Kuči, Mojca Kumerdej i Mirana Likar, a o dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu dr. Alenka Koron, prof. Darja Pavlič, Alja Predan, akademik Niko Grafenauer i prof. Ivan Verč.

Među finalistima je bila i književnica i novinarka iz BiH Adriana Kuči sa romanom “Ime mi je Sarajevo“. Kuči je u izjavi za Fenu kazala da je za nju ova nominacija nevjerovatna čast.

-Biti nominovana za najveću književnu nagradu u državi, za roman napisan na jeziku koji prije 15 godina nisam ni razumjela, naći se među svim tim velikim, etabliranim, književnim imenima je veliki podsticaj. Moj je roman u posljednjoj godini pobrao puno zanimanja čitatelja, što je u biti najvažnije, ali ne mogu reći da mi je manje važno da je i stručna slovenska javnost prepoznala moje pisanje kao kvalitetno. Veliki je to poticaj i za mene, a vjerujem da su takve priče uvijek motivirajuće za ljude koji se nađu u tom migrantskom položaju koji, i u najidealnijim scenarijima, ima svoje teške trenutke – podvukla je Kuči.

Profesor Filozofskog fakulteta UNSA Nijaz Ibrulj o romanu “Ime mi je Sarajevo“ Adriane Kuči je zapisao da je autorica romana dinamikom brze izmjene čvrstih (kategoričkih) i mekanih (modalnih) stavova u konstrukciji verbalnih i mentalnih stanja njenih likova, pokazala da je književnost ona duhovna percepcija koja treba na konzistentan način omogućiti parakonzistentnu logiku zbog koje se život odvija u eksplozivnoj dedukciji dobra i zla, dobra koje može biti istovremeno zlo i zla koje može biti istovremeno dobro.

Roman je objavila izdavačka kuća Litera, koja trenutno radi na aktivnostima prijevoda na naše jezike, te na engleski jezik.

Cankarjevu nagradu, najveću književnu nagradu u Sloveniji, ustanovili su 2019. godine Slovenska akademija nauka i umjetnosti, PEN centar, ljubljanski Univerzitet.

Prošle je godine objavljeno oko 180 književnih djela, a u konkurenciju za Cankarjevu nagradu je bilo 49 djela.

(FENA)