Alkalaj sudjelovao na sastanku Grupe prijatelja Alijanse civilizacija

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj sudjelovao je na sastanku Grupe prijatelja Alijanse civilizacija. Sastanak, na razini ambasadora, održan je pod predsjedanjem podtajnika UN-a i visokog povjerenika generalnog tajnika UN-a za Alijansu civilizacija Miguela Angela Moratinosa u hibridnom formatu.

Kako se navodi u saopćenju za javnost MVP BiH, na početku sastanka video linkom obratili su se pozdravnim govorom ministri vanjskih poslova Španjolske i Turske, koji su pokretači ideje o osnivanju Alijanse civilizacija. Alijansa civilizacija osnovana je rezolucijom Opće skupštine UN-a u septembru 2005. godine i danas broji 156 članova.

U uvodnom izlaganju visoki povjerenik Moratinos je prezentirao rezultate rada za 2021. godinu i tom prigodom se posebice osvrnu na usvajanje UN-ovog plana akcije za očuvanje religijskih objekata i rezolucije Opće skupštine UN-a protiv negiranja holokausta.

U obraćanju Alkalaj je ponovio posvećenost svih segmenata društva u Bosni i Hercegovini daljem unaprjeđenju dijaloga i razvoja tolerancije te podsjetio da je Prva regionalna konferencije Alijanse civilizacija o jačanju interkulturalnog dijaloga u regiji jugoistočne Europe održana u Sarajevu u decembru 2009. godine.

– Sudionici skupa pozdravili su napredak u ostvarivanju Programa rada Alijanse civilizacija za razdoblje 2019-2023, unatoč poteškoćama koje je u posljednje dvije godine prouzročila pandemija COVID-19 – saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

(FENA)