Ambasada Pakistana u BiH obilježila 75 godina nezavisnosti zemlje

Povodom Dana nezavisnosti Pakistana koji se obilježava 14. augusta u Ambasadi Pakistana u Sarajevu održana je prigodna svečanost. Ovom prilikom ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj general major Akhtar Jamil Rao, podigao je državnu zastavu Pakistana ispred ambasade.

Ovom prilikom ambasada je također bila osvijetljena raznobojnim svjetlima kao dio proslave Dana nezavisnosti.

– Danas, 14. augusta 2022., cijela pakistanska nacija slavi 75 godina nezavisnosti Pakistana. Ovaj dan nas podsjeća na hrabru borbu utemeljitelja naše nacije za odvojenu domovinu za muslimane Indijskog potkontinenta pod karizmatičnim vodstvom Muhamada Ali Džine, osnivača Pakistana – kazao je ovom prilikom ambasador Pakistana u BiH.

Naglasio je da su u proteklih 75 godina Pakistanci postigli velike prekretnice.

– Snaga ove velike nacije vidljiva je iz naše ekonomije koja je vrijedna bilion dolara, aktivan politički sistem, istaknutu regionalnu i globalnu ulogu, kao i status moćne vojne sile – poručio je pakistanski ambasador.

Rekao je kako je sve to moguće zahvaljujući čvrstoj vjeri Pakistanaca u svoju državnost i obećavajuću budućnost.

– Postigavši gore navedene ciljeve, 14. august također služi kao podsjetnik za cijelu pakistansku naciju da još puno toga treba učiniti kako bi se ostvario krajnji san naših očeva osnivača, tj. kako bi se osigurao prosperitetan i miran život za Pakistance – rekao je on.

Ambasador naglašava da Pakistan nije samo naziv geografskog ili političkog entiteta, već i veliki geostrateški igrač sa geoekonomskim narativom, koji je spreman igrati ulogu balansiranja za globalnu političku i ekonomsku stabilnost. Kako je saopćeno iz ambasade, danas je Pakistan primjer nade za sve miroljubive nacije širom svijeta koje žude za socio-ekonomskim razvojem.

– Na ovaj važan dan, naša srca su za 8 miliona Kašmiraca koji su se željeli pridružiti Pakistanu, ali su ostali pod opsadom u indijskom nezakonito okupiranom Džamuu i Kašmiru (IIOJK). Danas, Pakistanci širom svijeta sami sebi obećavaju da će nastaviti podržavati našu kašmirsku braću, svom našom političkom, diplomatskom i moralnom snagom, dok ne dobiju svoje pravo na samoodređenje kako su im obećali Ujedinjeni narodi – naglasio je ambasador Jamil Rao.

– Na današnji dan također želim prenijeti najbolje želje svim našim prijateljskim zemljama širom svijeta. Za Bosnu i Hercegovinu, poruka cijelog pakistanskog naroda ostaje snažna privrženost i srdačnost, nadahnuta našim bratskim vezama. Na ovogodišnji Dan nezavisnosti Pakistana, želio bih prenijeti snažnu predanost Pakistana kontinuiranom napretku, kao i suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine – poručio je ambasador Pakistana u BiH povodom Dana nezavisnosti ove zemlje, saopćeno je iz ambasade.

(FENA)