Ambasada SAD za ‘policiju HNK bez etničkih podjela’

Američka ambasada u BiH oglasila se povodom izmjena zakona iz oblasti unutrašnjih poslova koji je na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Te izmjene su dogovor SDA i HDZ BiH, dok su neke od stranaka zatražile intervenciju OHR-a i ambasada tvrdeći da se radi o političkoj kontroli i “dvije policije pod jednim krovom”.

Nijedan kantonalni MUP u FBiH nema poziciju zamjenika komesara što se ovim izmjenama se uvodi u MUP HNK. Stranke opozicije ali i stručnjaci za sigurnost ističu da se radi o potpunom političkom ovladavanju policijom i obesmišljavanju nezavisnosti policije.

“BiH je potrebna je profesionalna, nezavisna policija bez neprikladnog političkog uticaja, odgovorna javnosti. Činjenica da je Hercegovačko-neretvanski kanton više od tri godine bez policijskog komesara predstavlja neuspjeh političkih lidera da podrže javnu sigurnost i stabilnost. Iako je od vitalnog značaja rješavanje zastoja, pozivamo kantonalnu vladu i skupštinu da usmjere pažnju na to na način koji osigurava funkcionalnost i profesionalizam policijske uprave bez uvođenja etničkih podjela ili paralelnih struktura”, naveli su iz Ambasade SAD.

Bez obzira na stavove međunarodne zajednice Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima.