Ambasador Hunn: Očekujemo podršku BiH kandidaturi Švicarske za članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a

Švicarska se kandidirala za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Nacija za period 2023/24. godina, a izbori će biti održani u New Yorku 9. juna. Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn napisao je u kolumni da ta zemlja računa na podršku Bosne i Hercegovine s obzirom da odnos dvije zemlje počiva na dubokim i bliskim vezama.

Vlada Švicarske vjeruje da članstvo u tom važnom tijelu Ujedinjenih nacija u kome se donose odluke predstavlja doprinos miru u svijetu, a vanjska politika Švicarske temelji se na promoviranju mira, demokratskog upravljanja i ljudskih prava, kaže ambasador.

– Mir i stabilnost u svijetu su ključni faktori za zemlju čija je privreda izrazito orijentirana na izvoz, koja teži otvorenim globalnim tržištima i međunarodno prihvaćenim pravilima i propisima – naglasio je.

Izborom Švicarske, smatra ambasador, njezino znanje i iskustvo će postati dostupni Vijeću sigurnosti jer iako je punopravna članica Ujedinjenih nacija tek od 2002. godine, Švicarska ima dugogodišnje i jake odnose sa UN-om.

Švicarska ne bi bila prva neutralna država koja se pridružila Vijeću sigurnosti UN-a. Drugi poput Austrije, Irske i Švedske su dokazali da neutralnost nije prepreka. Upravo suprotno, vjerodostojnost neutralnih je prednost, a vrijednosti koje zastupa Vijeće su iste one kojima se rukovodi vanjska politika Švicarske, dodao je.

Ambasadar Hunn se osvrnuo i na odnose Švicarske i Bosne i Hercegovine, naglašavajući da ta zemlja ima jake odnose s državama zapadnog Balkana, ali posebno sa BiH i Švicarska ostaje naročito posvećena miru i sigurnosti u regiji.

– Naše partnerstvo, koje je podstaknuto značajnim programom saradnje i realizira se već više od 25 godina, te kontinuirani angažman vojnog osoblja u misiji EUFOR/Althea, ostat će visoko na dnevnom redu ako Švicarska bude izabrana u Vijeće sigurnosti – naveo je ambasador Hunn.

Nakon ulaska u Vijeće, najavio je, Švicarska će nastojati da osigura da ova regija i dalje dobija pažnju koju zaslužuje.

(FENA)