Ambasador Kemal Muftić predao akreditivna pisma generalnom guverneru Australije

Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Kemal Muftić predao je akreditivna pisma generalnom guverneru Australije Davidu Hurleyu.

U razgovoru, nakon svečanog čina predaje akreditivnih pisama upriličenog u rezidenciji generalnog guvernera u Canberri, sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi između dvije države dobri i da nema otvorenih pitanja.

Konstatirano je da prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Australije ne prati odgovarajući nivo ekonomske saradnje, a za čije proširenje postoje mogućnosti.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog pokretanja procedure sklapanja Sporazuma o socijalnom osiguranju, čija se finalizacija uskoro očekuje.

U Australiji živi značajan broj ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su se u različitim periodima doseljavali. Svojim radom i angažmanom u udruženjima, u kojima se okupljaju, svakodnevno doprinose jačanju saradnje dvije države, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Dio ceremonije predaje akreditivnih pisama u Australiji čini intoniranje himne i podizanje zastave države iz koje ambasador dolazi te obilazak postrojene jedinice.

Predstavnici starosjedilaca Australije, sa svoje strane, dobrodošlicu izražavaju prigodnim riječima i tradicionalnim činom paljenja lišća eukaliptusa.

(FENA)