Ambasadorica Hartmann podržala aktivnost organizacija civilnog društva

Ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann razgovarala je sa članovima delegacije organizacija civilnog društva, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća BiH, Srpskog građanskog vijeća – Pokreta za ravnopravnost i Foruma parlamentaraca BiH 1990, koji su joj prezentirali Principe za izmjenu Ustava BiH i informirali je o širokoj kampanji za popularizaciju tih principa.

Istaknuto je da je dosad, putem web aplikacije www.izmjeneustava.com, podršku Principima iskazalo 60.000 građana Bosne i Hercegovine.

Zajednički je ocijenjeno da je od izuzetnog značaja angažovanje najšireg kruga građana, nevladinih organizacija i akademske zajednice u nastojanjima da se, u neophodnim ustavnim izmjenama, postigne optimalan balans između principa građanske demokratije i etničke ravnopravnosti.

– Cilj te inicijative je da se pokaže domaćim političkim akterima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice da u našoj državi postoji veliki demokratski potencijal, koji u uslovima daytonskih ustavnih rješenja nije mogao doći do izražaja. Učesnici sastanka su saglasni da ta inicijativa posebno dobiva na značaju u predstojećoj izbornoj godini kad će i novi sastav Parlamentarne skupštine BiH biti u prilici da pokrene neophodne izmjene Ustava BiH. Ambasadorica je dala podršku inicijativi organizacija civilnog društva, kao demokratskom odgovoru na složene probleme sa kojima se naša država suočava – navodi se u saopćenju za javnost spomenutih organizacija civilnog društva.

(FENA)