Američki diplomata uhapšen u Turskoj pod optužbom da je prodao lažni pasoš

Na aerodromu u Istanbulu uhapšen je diplomata iz američkog konzulata u Libanu nakon što je predao pasoš na svoje ime sirijskom državljaninu koji je želio otputovati u Njemačku, izvijestila je  Anadolu Agency (AA).

Vlasti kažu da je Amerikanac priveden 11. novembra, nakon što je pasoška kontrola označila kao sumnjiv diplomatski pasoš koji je Sirijac predao na kontrolu prije leta.

Snimci nadzorne kamere prikazuju dvije navedene osobe kako razmjenjuju odjeću, pasoš i kovertu. Kada je diplomata priveden, vlasti su otkrile da se u koverti nalazi 10.000 dolara (8.840 eura) u gotovini i još jedan pasoš na njegovo ime, prenosi AP.

Sirijac je kasnije pušten, ali Amerikanac ostaje u pritvoru.

U saopćenju policije u Istanbulu navodi se da je osumnjičeni diplomat američkog konzulata u Bejrutu uhapšen zbog incidenta koji se 11. novembra dogodio na istanbulskom aerodromu kada je sirijski državljanin pokušao upotrijebiti pasoš druge osobe za put u Njemačku.

Pasoš je pripadao licu koje radi u američkom konzulatu u glavnom gradu Libanona Bejrutu.

Strani diplomati obično imaju imunitet od kaznenog progona, ali podliježu procesuiranju i kažnjavanju u zemljama u kojima nisu akreditirani. Čini se da se taj princip odnosi na američkog diplomatu u pritvoru, koji je bio akreditiran u Libanu, ali ne i u Turskoj.

(FENA)