Amerika šalje dodatnu vojsku u Evropu, stižu eskadrile borbenih aviona F-35

Na samitu NATO saveza koji se trenutno održava u Madridu, američki predsjednik Joe Biden najavio je da će SAD povećati vojno prisustvo širom Evrope.

Američki predsjednik istakao je da NATO mora biti u stanju odbiti prijetnje iz svih pravaca, u zraku, na moru i kopnu.

Biden je kazao i da će SAD poslati dvije dodatne eskadrile borbenih aviona F-35 u Evropu, a broj razarača koji se nalaze u američkoj bazi u Španiji bit će povećan sa četiri na šest. SAD će u Poljskoj rasporediti štab 5. korpusa armije (kopnenih snaga).

U narednome periodu bit će povećan i broj američkih rotacijskih trupa u baltičkim državama, a SAD će osigurati i prisustvo dodatne brigade u Rumuniji koja će uključivati 3.000 vojnih i 2.000 civilnih zaposlenika.

Američki protuvazdušni sistemi odbrane nalazit će se u Italiji i Njemačkoj.

Biden bi se danas trebao sastati i sa liderima Japana i Južne Koreje, a jučer je tokom sastanka sa premijerom Kraljevine Španije najavio povećanje vojnog prisustva na Pirinejskom poluostrvu.

Podsjećamo, na samitu NATO saveza koji se trenutno održava u Madridu, države članice skupa sa Japanom, Južnom Korejom, Novim Zelandom i Australijom, mogle bi usvojiti novi strateški koncept, te razmotriti jačanje alijanse.