Amerikanci planiraju Putinu uskratiti pristup ruskim rezervama zlata vrijednim 130 milijardi dolara

Američki senatori namjeravaju onemogućiti pristup ruskog predsjednika Vladimira Putina velikim količinama zlata Rusije.

I demokratski i republikanski zakonodavci su pripremili akt kojim će se to pokušati ostvariti. Na to su se odlučili svjesni da će Rusija korištenjem zlata pokušati održati vrijednost domaće valute – rublje. Zapad još nije izrekao sankcije Centralnoj banci Rusije koja ima rezerve zlata vrijedne 130 milijardi dolara.

Demokratski senator Angus King je za CNN izjavio da će se Rusija ovim finansijski još više opteretiti. Spomenuti akt su predložili demokratska senatorica Maggie Hassan te republikanski senatori John Cornyn i Bill Hagerty.

Ako se prihvati, u Sjedinjenim Američkim Državama bi bili sankcionisani i oni koji svjesno vrše transakciju ili transportuju zlato Centralne banke Rusije. Sankcionisali bi se i oni Amerikanci koji na bilo koji način prodaju zlato u Rusiji.

Sankcijama koje su snazi se već nanosi šteta Rusiji, što građani ove države svakodnevno osjete. Senator King je ukazao da Putin ne uništava samo Ukrajinu, već i Rusiju. Prema njegovim riječima, zabrinut je i već je izgubio rat u Ukrajini.