Amerikanci šalju Ukrajincima veliku pošiljku oružja

Sjedinjene Američke Države šalju u Ukrajinu kontingent vojne pomoći vrijedan novih 800 miliona dolara. Ukaz o tome potpisao je Antony Blinken, državni sekretar, po odobrenju predsjednika Joea Bidena, prenosi politički.ba.

Novi paket naoružanja koji je Ukrajini donirala američka vlada uključuje 200 američkih oklopnih transportera, 11 helikoptera, 18 haubica, 500 projektila za protivtenkovske sisteme Javelin i nekoliko stotina dronova Switchblade, prenosi Ukrajinska Pravda objavu portparola Pentagona Johna Kirbyja. Novi paket američke vojne pomoći uključuje:

– 11 helikoptera Mi-8/Mi-17 sovjetske proizvodnje;

– 18 haubica od 155 mm i 40.000 komada granata;

– 200 američkih oklopnih transportera M113;

– 500 projektila za moderne američke prijenosne protutenkovske raketne sisteme Javelin;

– 300 baražnih dronova Switchblade;

– 10 radara za detekciju artiljerijskih granata AN/TPQ-36;

– 2 AN | MPQ-64 Sentinel radari za vazdušno izviđanje;

– 100 oklopnih višenamjenskih vozila;

– Mine Claymore M18A1, koje su u skladu sa odredbama Ottawske konvencije o zabrani protupješadijskih mina;

Osim toga, paket uključuje samohodna plovila obalske straže, eksploziv, zaštitna odijela i sredstva radiološke, bakteriološke, hemijske i nuklearne zaštite, 30.000 šljemova i pancira, više od 2.000 optičkih i laserskih nišana, kao i medicinski materijal.

Kirby je naglasio da su vrste naoružanja dogovorene zajedno sa ukrajinskim vlastima, koje su svoje zahtjeve prilagodile s obzirom na situaciju na poprištu operacija u istočnim regijama.

Portparol Pentagona je dodao da je planirano da paket naoružanja pojačaju jedinice ukrajinskih oružanih snaga u istočnim regionima, koje bi trebalo pomoći ukrajinskoj vojsci da zaustavi ofanzivu ruskih okupatora u Donbasu. Posebno je ukrajinska strana, prema Kirbyju, insistirala na obezbjeđenju artiljerije srednjeg i dugog dometa kako bi se efikasno suprotstavila ofanzivi ruskih trupa.

Jedanaest helikoptera sovjetske proizvodnje, kako je rekao, bilo je namijenjeno afganistanskim oružanim snagama u ljeto 2021. godine, ali nisu prebačeni zbog pada režima predsjednika Ašrafa Ganija. Kirbi nije mogao objasniti na koji način će se helikopteri isporučiti Ukrajini. Ali je predložio da ih se avionom preveze do aerodroma u Poljskoj, gdje će ih pokupiti kopnenim putem ili će ukrajinski piloti odletjeti na aerodrom u Ukrajini.

Prethodno, 13. aprila, predsjednik Joe Biden potpisao je zakon o pružanju još jednog paketa oružane pomoći Ukrajini, koji se procjenjuje na ukupno 800 miliona dolara.