Austrija ponovo bez kancelara, Kurzovo povlačanje iz politike iniciralo ostavku Schallenberga

Samo nekoliko sati nakon što je bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je s te pozicije morao otići prije dva mjeseca, objavio da se povlači iz političkog života, svoju ostavku podnio je i čovjek koji ga je zamijenio na mjestu šefa austrijske vlade, Alexander Schallenberg.

Schallenberga se smatra Kurzovim lojalistom koji je spremno uskočio u kancelarsku fotelju, ali je istovremeno bio naglasio da se neće kandidirati za šefa konzervativne stranke Österreichische Volkspartei (ÖVP), što je mjesto koje je do danas i dalje držao Kurz, kao i da je spreman sići s kancelarske pozicije kada se pronađe pogodniji kandidat.

Prema navodima brojnih austrijskih medija, veći dio ministara u vladi vjerovao je da je Schallenberg bio samo marioneta koja je trebala držati poziciju dok se Kurz ne bude mogao vratiti na kancelarsko mjesto ako i kada uspije povratiti narušeni ugled. Taj scenario, međutim, vremenom je postajao sve manje izvjestan.

U saopćenju koje je jučer objavio, Schallenberg je objasnio da će nastaviti obnašati funkciju sve dok stranka ne odluči o tome ko će biti novi lider. Ta bi odluka trebala pasti već na skupu stranačkog vodstva.

“Nije mi namjera, niti mi je ikada bio cilj preuzeti funkciju stranačkog vođe u ÖVP-u. Čvrsto vjerujem da obje pozicije, šefa vlade te vođe austrijske stranke s najvećim brojem glasova birača, uskoro moraju biti objedinjene u jednoj osobi. Stoga stavljam na raspolaganje svoju poziciju kancelara čim stranka odluči o ispravnom putu kojim treba ići”, poručio je Schallenberg.

U vrijeme kada je Schallenberg preuzimao poziciju od Kurza, bilo je jasno da mu je lojalan i da dijeli njegove tvrdolinijaške stavove po pitanju imigracije. Austrijska je opozicija odmah tada u oktobru upozoravala da će novi kancelar samo nastaviti provoditi politiku svog prethodnika i stranačkog šefa.

Prema navodima nekoliko vodećih austrijskih medija, najvjerovatniji kandidat za poziciju i stranačkog šefa i novog kancelara je ministar je unutrašnjih poslova Karl Nehammer.