Banović: Srbija i Rusija ne prihvaćaju činjenicu da su Crna Gora i Ukrajina suverene države

Rusija, preko određenih političkih subjekata i medija, pokušava destabilizirati Crnu Goru i zato je ključno formirati novu vladu i druge sigurnosne strukture, stoji u izvješću Atlantskog saveza “Sjenke Ukrajine nad Crnom Gorom”.

Marko Banović iz Atlantskog saveza kazao je da se analiza, kroz prizmu događanja u Ukrajini, bavi i trenutačnom situacijom u Crnoj Gori te dodao kako je zamijećeno dosta sličnosti u postupanjima Rusije u Ukrajini i Srbije ka Crnoj Gori.

“Srbija i Rusija ne prihvaćaju činjenicu da su Crna Gora i Ukrajina suverene države, koje trebaju samostalno voditi unutarnju i vanjsku politiku i odlučivati o svojoj budućnosti, već smatraju da je njihova sudbina usko vezana za te dvije susjedne države”, naveo je Banović.

Prema njegovim riječima, vidljivo je i korištenje vjerskih organizacija, prvenstveno Ruske i Srpske pravoslavne crkve, jer te dvije organizacije blisko surađuju s državama, ali i između sebe, i podržavaju se u svakom kontekstu.

“Kada je Crna Gora u pitanju, mi smo u veoma nezavidnoj situaciji, imamo blokirane institucije, što omogućava širenje ruskog utjecaja u našoj državi”, rekao je Banović te dodao da se taj utjecaj širi kroz političke strukture iz Srbije, ali i kroz određene medije u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, ključno je da Crna Gora što prije kreira i formira proeuropsku, pro-NATO i prozapadnu vladu, koja će limitirati ruski utjecaj.

On je podsjetio da je Skupština ušla u redovito zasjedanje, dodajući da je problematično što je parlament, kao ključni organ za funkcioniranje svih državnih institucija, blokiran, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

(FENA)