Bećirović: HDZ-ov antievropski prijedlog Izbornog zakona donio bi apartheid

Delegat u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirević (SDP) komentirao je danas HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona i objasnio koje dvije tačke je htio predložiti na hitnoj sjednici Doma naroda.

S obzirom na imenovanje sjednice Doma naroda kao hitne, Bećirović smatra da su se na dnevnom redu trebale naći tačke koje su od vitalnog interesa svih građana i naroda u BiH.

“Želio sam da u prvom redu današnje sjednice bude točka – informacija Vijeća ministara BiH o posljedicama zemljotresa koji su potresli BiH s konkrentim prijedlogom mjera ugroženom stanovništvu. Vjerujte da je to najprečiji i vitalni interes Bošnjaka, Srba, Hrvata, ostalih i svih građana u BiH”, kazao je Bećirović.

Drugo pitanje je bilo, kako je saopćio Bećirović, razmatranje informacije Tužilaštva BiH o provođenju istrage protiv lica koja su pokrenula antidejtonski postupak pravne secesije bh. entiteta RS od međunarodno priznate BiH.

“Taj prijedlog za raspravu obrazložio sam na šest stranica i mislim da su to ključna pitanja o kojima treba raspravljati”, dodao je.

Bećirović se dotakao i prijedloga HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona nazvavši taj prijedlog potpuno suprotnim evropskim principima.

“Kada je riječ o prijedlogu HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona, želim reći da je to je jedan antievropski zakon, zakon koji je u potpunoj suprotnosti sa evropskim principima i zakon koji bi u ovu zemlju uveo još veću diskriminaciju i apartheid i želim podvući da u cjelovitoj parlamentarnoj proceduri takav prijedlog nikada ne može biti usvojen”, zaključio je Bećirović.