Beogradski GDF: Vučić da prestane podržavati sumanutu Dodikovu politiku

Građanski demokratski forum (GDF) pozvao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prestane da podržava, kako su naveli, „sumanutu politiku“ srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, prenosi beogradski Danas.

Reagujući na jučerašnje zaključke Skupštine Republike Srpske (RS) o formiranju entitetskih institucija, predsjednik GDF Zoran Vuletić ocijenio je da takve odluke „podrivaju ustavnopravni poredak BiH“ i predstavljaju „uvod u novi rat“.

„Srbija, pored toga što je potpisnik u Dejtonu, ima i najveću odgovornost za ratove devedesetih, a rat u BiH je bio najkrvaviji, sa najvećim brojem žrtava i sa genocidnim epilogom u Srebrenici. Zahtijevamo od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prestane da podržava Dodika i stane na put njegovim krvavim namjerama. Građani Srbije moraju da budu svjesni da nije moguće uništiti BiH, a da istovremeno ne bude uništena i Srbija“, naveo je Vuletić, a prenio GDF.

Vuletić je ocijenio da „politički establišment“ u Srbiji ima „veliku odgovornost, jer svojim ćutanjem tiho podržava ratnu politiku Dodika i Vučića“.

„Ako britanski parlament ima vremena dva puta u posljednjih mjesec dana da se bavi situacijiom u BiH, kao i ministri na samitu NATO u Rigi, morali bi i opozicioni političari u Srbiji da nađu malo vremena i izjasne se u ovo predizborno vrijeme o zlu koje nam se sprema“, dodao je predsjednik GDF.