Bevanda: Moramo biti džentlmeni jer Europa je otmjena dama

Dijalog će omogućiti da naša domovina Bosna i Hercegovina bude ugodna i lijepa za živjeti, te da ima svoju budućnost, a priključiti se Europskoj uniji ne znači postati Europa, jer mi to ovdje već odavno i jesmo, kazao je u četvrtak u Neumu rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

– Kao rektoru Sveučilišta u Zagrebu, ali i netko tko je porijeklom iz ovih krajeva i komu je Bosna i Hercegovina također domovina, posebna mi je čast sudjelovati i doprinijeti dijalogu koji će omogućiti da naša i moja domovina BiH bude ugodna i lijepa za živjeti, te da ima svoju budućnost. Mene u to uvjeravaju izvanredni odnosi koje imamo sa svim rektorima, sveučilištima i univerzitetima u BiH, a koji se temelje na međusobnom uvažavanju i shvaćanju naših različitosti, a još više naših sličnosti – kazao je Boras, koji sudjeluje na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji “Razvezivanje čvora na putu BiH u EU i NATO”.

Boras je kazao kako je obrazovanje temelj na kojem se gradi bolja budućnost.

– Mi na sveučilištima obrazujemo ljude koji će stvarati i odgajati našu djecu u ovoj predivnoj domovini Bosni i Hercegovini. Obrazovanje je temelj da prihvatimo te vrijednosti, odgojimo djecu u tom smislu da naše različitosti prihvatimo kao bogatstvo, izgradimo državu koja će surađivati sa svima u regiji, s cijelom Europom, te da konačno shvatimo da priključivanje Europskoj uniji ne znači postati Europa, jer mi to ovdje odavno već i jesmo – kazao je rektor Boras.

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH Mladen Bevanda kazao je kako je Europa tu, nadohvat ruke.

– Posebno nadahnuće za stvaralački i kreativan rad ove godine imali smo diveći se Pelješkom mostu, gdje smo osjetili ne samo dašak proljeća nego i blizinu Europe. Ona je tu, nadohvat ruke, približava nam se stalno, a mi kao da se stidimo pa se odmičemo i udaljavamo od nje sve više. Naša preporuka je da potisnemo naše balkansko ponašanje, naše inate, prkose i egoizme, te da svi svesrdno prihvatimo euroatlantske integracije i da budemo džentlmeni, jer Europa je tu i ona je, ipak, otmjena dama – istaknuo je Bevanda.

Dodao je kako ni jedan narod u BiH nije optuživan više od hrvatskog naroda da dijeli Bosnu i Hercegovinu.

– Te kao i druge razne klevete su posve neopravdane i neutemeljene. Bilo je i osporavatelja ovakvih skupova, ali to su uglavnom bili usporavatelji puta BiH prema euroatlantskim integracijama i svi oni koji nisu željeli promjenu. Također, s druge strane, ni jedan narod u BiH preko svojih najviših ustanova, institucija, akademija i sveučilišta u proteklih 20 godina nije organizirao ovoliko stručno-znanstvenih konferencija kao hrvatski narod. Samo ovdje u Neumu imamo uzastopno pet konferencija, a sve su bile javne i dostupne svima koji su željeli čuti poruke s ovih skupova, a te poruke su artikulirali i rasprave vodili najugledniji znanstvenici u BiH, Hrvatskoj, ali i izvan ovih zemalja. Na tim skupovima se u najboljoj namjeri traže nove, ljepše, humanije i perspektivnije jedinice Bosne i Hercegovine koje njeni narodi i njeni ljudi zaslužuju – poručio je Bevanda.

(FENA)