Biden i Niinistö razgovaraju o američko-finskom odbrambenom partnerstvu

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u petak sa svojim finskim kolegom Saulijem Niinistöom u Bijeloj kući, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu izazvala novu zabrinutost drugih evropskih susjeda Rusije.

Razgovori su uslijedili nakon što je invazija ruskog predsjednika na Ukrajinu, koja traje više od sedmicu dana, izazvala debatu u Finskoj oko bližeg savezništva s NATO-om, s kojim zemlja već sarađuje, ali nije članica. Biden i Niinistö su razgovarali dva puta u posljednjih nekoliko mjeseci.

Finci su tradicionalno bili oprezni prema Rusiji, s obzirom na zajedničku granicu od 1.340 kilometara i historiju dva rata između 1939. i 1944. koji su teritorijalno koštali  Finsku.

Ali Finska, članica Evropske unije koja je bila dio švedske kraljevine do 1809. godine, a zatim je bila pod kontrolom Rusije do sticanja nezavisnosti 1917. godine, također je nastojala očuvati prijateljske odnose s Moskvom, podsjeća Reuters.

Rusija ne želi da se Finska pridruži NATO-u, ali Niinistö je rekao da zemlja zadržava pravo da podnese zahtjev za članstvo. Ukrajinska vlada je zadržala svoje pravo na to i prije ruske invazije.

Biden i Niinistö “razgovarat će o američko-finskom odbrambenom odnosu, koji je vrlo jak i u stvari dopunjuje blisko partnerstvo Finske sa NATO-om”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki novinarima uoči razgovora.

Finskoj javnosti se sve više dopada ideja ulaska u NATO. Anketa javnog emitera Yle prošlog ponedjeljka pokazala je da 53 posto Finaca podržava pridruživanje, u poređenju sa 28 posto kada je list Helsingin Sanomat postavio isto pitanje krajem januara.

(FENA)