Biden nazvao Putina “diktatorom ubicom”: Čisti nasilnik koji vodi nemoralni rat

Američki predsjednik Joe Biden je na događaju povodom Dana sv. Patrika, predsjednika Rusije Vladimira Putina nazvao “diktatorom ubicom” i “čistim nasilnikom”.

Na ručku “Prijatelja Irske” u Kongresu na Capitol Hillu je rekao da je Putin “razbojnik koji vodi nemoralan rat protiv naroda Ukrajine”.

Upravo je Irsku izdvojio kao državu koja je intenzivirala, kako je naveo, suočavanje Rusije s agresijom na Ukrajinu. Smatra da i ova država snosi posljedice zbog svoje snažne reakcije na ono što se dešava na istoku Evrope.

Biden je ocijenio da Putin plaća visoku cijenu za agresiju na Ukrajinu, kao i to da je upravo on razlog zašto je cijena tako visoka.

Podsjećamo, jučer, 16. marta, je predsjednika Rusije nazvao ratnim zločincem što je prvi put da zauzme tako jasan i oštar stav o Putinu.

Osvrnuo se i na sutrašnji (18. mart) razgovor s predsjednikom Kine Xi Jinpingom. Čelnika najmnogoljudnije države je svrstao među one koji ne vjeruju u demokratiju u 21. stoljeću, prenosi CNN.

Ranije danas je najavljeno da će Biden i Jinping razgovarati o ratu u Ukrajini, a to se odnosi i na rusko-kineske odnose.