Biden: Trumpova ideologija prijeti američkoj demokratiji

Pristalice Donald Trumpove “Učinimo Ameriku ponovno velikom” (Maga) agende, prijetnja su demokratiji, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden. “Snage Maga odlučne su vratiti ovu zemlju unazad”, rekao je u udarnom govoru u Pennsylvaniji.

Republikanac Kevin McCarthy uzvratio je da je Biden “teško ranio dušu Amerike”. Dvobojski govori dolaze dva mjeseca prije izbora na sredini mandata, koji će odlučiti odnos snaga u Washingtonu.

Demokratski predsjednik svoj je govor održao u četvrtak navečer iz Independence Halla u Philadelphiji, gdje je potpisana američka Deklaracija o nezavisnosti. Za slogan svoje kampanje za 2020. odabrao je „obnovu duše Amerike”. Rekao je da ne osuđuje svih 74 miliona Amerikanaca koji su glasali za Trumpa prije dvije godine. “Nisu svi republikanci, čak ni većina republikanaca, maga republikanci”, rekao je.

“Ali nema sumnje”, nastavio je Biden, “da Republikanskom strankom danas dominiraju, pokreću je i zastrašuju Donald Trump i Maga republikanci, a to je prijetnja ovoj zemlji.” Predsjednik je rekao da Trumpove pristaše mafiju koja je prošle godine upala na američki Kapitol smatraju domoljubima, a ne pobunjenicima. “Dugo vremena”, nastavio je, “govorili smo sebi da je američka demokratija zagarantovana. Ali nije. Moramo je braniti. Zaštititi je. Zauzeti se za nju. Svako od nas.”

Tokom govora čulo se kako neko ometa govor i komentariše na megafon javio je BBC-jev reporter s mjesta događaja. Biden se dvaput osvrnuo na ta ometanja, rekavši drugi put: “Imaju pravo biti ljuti. Ovo je demokratija.” Predsjednik, koji je došao na dužnost obećavajući da će ujediniti zemlju, nedavno je zaoštrio svoju retoriku protiv Trumpovih pristalica. Prošle je sedmice Biden je izjednačio ono što je nazvao “ekstremnim” republikancima sa “polufašizmom”. McCarthy, koji je čelnik republikanske manjine u Zastupničkom domu američkog Kongresa, govorio je neposredno prije toga iz Bidenova rodnog grada Scrantona u Pennsylvaniji. Kalifornijski kongresnik rekao je da je predsjednik “odlučio podijeliti, poniziti i omalovažiti svoje sugrađane Amerikance”.

“Zašto? Jednostavno zato što se ne slažu s njegovom politikom. To nije vodstvo.”

Pozvao je Bidena da se “izvini za klevetanje desetaka miliona Amerikanaca kao fašista”.

Jedan od poznatijih republikanaca rekao je da je Bidenovo predsjedništvo opteretilo Ameriku velikom inflacijom, otvorenim granicama, zatvaranjem škola zbog Covida koje je naštetilo učenju djece, “neuspjelim” povlačenjem iz Afganistana i najsmrtonosnijim nacionalnim valom kriminala u dva desetljeća.

“U protekle dvije godine”, rekao je, “Joe Biden je pokrenuo napad na dušu Amerike, na njene ljude, na njene zakone, na njene najsvetije vrijednosti. On je pokrenuo napad na našu demokratiju. Njegova politika je ozbiljno ranila američku dušu, umanjila američki duh i iznevjerila američko povjerenje.”

Prvi put u gotovo godinu dana čini se da je predsjednikovo političko povjerenje u uzlaznoj putanji. Njegove ocjene skočile su od doista nevjerovatne do jednostavno loše.

Štoviše, čini se da se lične borbe Bidena ne pretvaraju u otrov za glasačke kutije za demokrate. Posljednjih mjeseci demokrati su uvijek iznova bili bolji u međusobnim okršajima s republikancima.

Biden je često bio promatrač ovog preokreta sreće – zbog njegove nedavne infekcije Covidom i inherentnih ograničenja predsjedničke moći – ali preuzimanje zasluga za dobre vijesti izvan vlastite kontrole nikada prije nije zaustavilo političara. Govor u četvrtak jednako je usmjeren na postavljanje uslova za dobijanje kredita ako stvari budu išle dobro, kao i na naglašavanje prijetnji američkoj demokratiji ili na uokvirivanje rasprave za izborne kampanje na sredini mandata.

A ako stvari još jednom krenu loše, on će ionako biti kriv.

federalna.ba/BBC