BiH preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EUSAIR-om

– Sedmi po redu Forum EU Strategije Jadransko-jonske regije održao se od 16. do 18. svibnja u Tirani (Albanija), a tom prilikom predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EU strategijom za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) od Republike Albanije preuzela je Bosna i Hercegovina, priopćili su u četvrtak iz Gospodarske komore FBiH.

Predsjedavanje je, uime Bosne i Hercegovine, preuzeo zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, na ceremoniji održanoj tijekom ministarskog sastanka zemalja članica inicijative i strategije u Tirani.

Bosna i Hercegovina će tijekom predsjedavanja nastaviti promovirati europske vrijednosti s posebnim fokusom na potrebu pridruživanja regije zapadnog Balkana Europskoj uniji, kazali iz Gospodarske komore.

Kako su pojasnili, važnu ulogu u organizaciji i održavanju događaja od početka EUSAIR-a ima i AIC Forum, Forum gospodarskih komora Jadransko-jonske regije, čiji je PGKFBIH član od samog osnutka.

AIC Forum već tradicionalno podupire EUSAIR Forum sudjelovanjem u okruglim stolovima i organizacijom samostalnih popratnih događaja.

Između ostalih panela, ove godine, u organizaciji AIC Foruma, a u suradnji s Jadransko-jonskom inicijativom i EUSAIR Forumom, održan je okrugli stol na temu “Organizacije komorskog sistema u Jadransko-jonskoj regiji”.

“Predsjednici komora iz svih zemalja jadransko-jonske regije, Hrvatske, Italije, Grčke, Slovenije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine predstavili su sisteme i funkcije uloga komora u svakoj državi ponaosob, kao i ulogu i snagu Foruma gospodarskih komora JJ regije, kako bi bolje razumjeli funkciju i utjecaj Foruma na razvoj Strategije EUSAIR, posebno u trenutnu revizije Akcijskog plana istog”, navodi se u priopćenju.

Pored toga, razgovaralo se načinu unapređenja uloge komora kao promotora i ključnih aktera za potporu biznisa u JJ regiji, a na taj način i utjecaju na sam razvoj regije.

(FENA)