Bizel: Krajnje vrijeme da institucije BiH usvoje strategiju za borbu protiv korupcije

Bizel Krajnje vrijeme da institucije BiH usvoje strategiju za borbu protiv korupcije

Unapređenje politika kojima je utvrđena obaveza izrade planova intergiteta u BiH glavna je preporuka današnje online konferencije koju je organizovao Projekt “Institucionalna podrška antikorupciji – IPAK”.

Također je istaknuto da je neophodno prilagoditi postojeće metodološke pristupe za izradu planova integriteta u BiH specifičnostima obveznika njihove izrade.

Među preporukama je i uspostavljanje mehanizma za finansiranje antikorupcijeskih tijela, te uvođenje budžetske linije za finansiranje mjera predviđenih planom integriteta na nivou institucije.

U osvrtu na APIK-ovu metodologiju navedeno je da nisu definisani rizici, faktori rizika i mjere za unaprijeđenje integriteta, kao i da nisu predviđeni sveobuhvatni i mjerljivi indikatori.
Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel izjavio je da je krajnje vrijeme da institucije BiH usvoje Strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan koji bi potaknuli iste procese na svim nivoima vlasti.

– Upravo za te aktivnosti Projekt IPAK pruža podršku – rekao je Bizel.

Cilj konferencije bio je pružiti relevantnim zainteresovanim stranama mogućnost za dodatni doprinos u preporukama i identifikovati prepreke za njihovo provođenje, kao i načine njihovog uklanjanja ili prevazilaženja.

Projekt “Institucionalna podrška antikorupciji – IPAK”, vrijedan 750.000 eura, pruža podršku antikorupcijskim tijelima i institucijama na svim nivoima u BiH kako bi se borba protiv korupcije u zemlji podigla na viši i angažovaniji nivo.

(FENA)