Bjelorusija prijeti da će napasti Poljsku

Zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Bjelorusije general-major Ruslan Kosigin rekao je da će u slučaju “provokacija sa Zapada” bjeloruske snage udarati prvenstveno na infrastrukturu Poljske, javlja BelTA .

“Teritorija Poljske, kao i baltičkih zemalja, pretvara se u poligon za obuku na čijoj teritoriji SAD planiraju pokrenuti još jedan krvavi sukob u Evropi protiv Ruske Federacije i njenih saveznika”, rekao je Kosigin.

Ukazao je na vojne vježbe, kao i na “pokušaje pojedinih poljskih političara da pokrenu povratak takozvanih izvorno poljskih zemalja, što znači zapadne regije Ukrajine i Bjelorusije”.

Zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Bjelorusije sve je to nazvao “pripremom za izvođenje vojnih operacija u istočnom pravcu” u pozadini “degradacije zemalja zapadne Evrope i njihovog stvarnog gubitka nezavisnosti u donošenju odluka”.

“Istovremeno – a to prije svega mora razumjeti poljsko vodstvo – u slučaju sukoba, teritorija Poljske sa svojom vojnom infrastrukturom postaje primarna meta napada, odnosno centri za donošenje odluka, elementi sistem upravljanja, punktovi za stalne razmještaje nacionalnih oružanih snaga, arsenali i baze, kao i kritično važni objekti njihove privrede i transportne infrastrukture”, rekao je Kosigin.

Zaključio je da “Zapad mora jasno shvatiti da će naš odgovor na bilo kakve oružane provokacije svakako biti adekvatan i oštar”.

Ranije je samoproglašeni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao da se ne želi boriti protiv Ukrajine, a  navodno je Kijev zainteresiran za direktan ulazak Bjelorusije u rat.

Lukašenko je također  optužio Ukrajinu za lansiranje projektila na teritoriju Bjelorusije i naredio svojoj vojsci da “gađa” centre odlučivanja u glavnim gradovima protivnika Minska.