Blinken izrazio žaljenje zbog ruskog blokiranja HDIM-a

Blinken izrazio žaljenje zbog ruskog blokiranja HDIM-a

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je žaljenje zbog ruskog blokiranja OSCE-ove konferencije o ljudskim pravima, navodi se u saopćenju State Departmenta.

– Jučer je u Varšavi u Poljskoj trebala biti otvorena glavna konferencija o ljudskim pravima u regiji Evuropa-Euroazija. Nažalost, ovogodišnji Sastanak za praćenje humane dimenzije (HDIM) pri OSCE-u nije održan zbog odluke ruske vlade da blokira sastanak. Duboko žalimo zbog ovog pokušaja ruske vlade da blokira nadzor nad pogoršanjem ljudskih prava – navodi se u saopćenju.

Blinken je podsjetio da je od usvajanja Završnog akta u Helsinkiju 1975. godine, OSCE prepoznao da je poštivanje ljudskih prava ključno za mir i sigurnost.

– Decenijama su godišnji HDIM pregledi evidencije svih država učesnica – uključujući i Sjedinjene Države – bili zaštitni znak OSCE-a, dovodeći za pregovarački sto predstavnike vlada i organizacija civilnog društva iz cijele regije. Sjedinjene Države i dalje očekuju da će OSCE i države članice održati obavezne godišnje sastanke HDIM-a – dodao je on.

Naglasio je da će nastaviti apelirati na Rusiju da ispuni svoje obaveze, koje uključuju garantovanje zaštite osnovnih sloboda i omogućavanje građanima da pozivaju svoje vlade na odgovornost, uključujući i putem slobodnih i poštenih izbora.

– Sjedinjene Države neće zanemariti kršenja ljudskih prava. Nastavit ćemo činiti sve što možemo kako bismo naglasili cijeli niz pitanja vezanih za ljudska prava u cijeloj regiji OSCE-a, a zajedno sa saveznicima i partnerima radićemo na odbrani principa sveobuhvatnih godišnjih pregleda ljudskih dimenzija uz snažno učešće civilnog društva – kazao je američki državni sekretar.

(FENA)