Borenović: Dodik i SNSD-e jučer prihvatili, odnosno legalizirali nametnuti ‘Inckov zakon’

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je na konferenciji za medije kazao kako je jasno da su jučer Milorad Dodik i SNSD prihvatili, odnosno legalizirali nametnuti „Inckov zakon“ i jasno je da Inckova nametnuta odluka o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH ostaje u pravnom prometu.

Borenović je dodao da od juče „Sarajevo ponovo miriše Dodiku i da se sa svojim ljudima vraća u institucije BiH“.

– To što je on ponizio sebe, ne tiče me se, to skoro svakodnevno radi godinama. Ali ponizio je opet najveću zakonodavnu instituciju Republike Srpske, Narodnu skupštinu, i pokazao vrhunac političkog i ljudskog licemjerja kada je u set paradnih zaključaka NSRS stavio i dva potpuno kontradiktorna: prvi u kojem se kaže da bez razrješenja nametnutog „Inckovog zakona“ nema odlučivanja u institucijama BiH i zaključak u kojem piše da se ide tamo, odnosno – haj'mo, privilegije, pozicije, imenovati ljude, arčiti narodni novac – rekao je Borenović.

Istaknuo je da PDP ostaje pri stavu da se mora razriješiti pitanje nametnute Inckove odluke, „jer nije prihvatljivo da se u ovoj zemlji zakoni nameću, te da je bitno na tome istrajati“.

– Dugo je trebalo, šest mjeseci, da Milorad Dodik podvije rep i ponizno posluša svog druga, prijatelja, političkog brata Bakira Izetbegovića, koji je poručio da će se on odljutiti. Eto, ljutnja je sada trajala nekoliko mjeseci duže nego uobičajeno i vratio se u institucije BiH, a da nije pronašao adekvatan odgovor na „Inckov zakon“ što je bila stvar oko koje smo se svi okupili u NSRS u julu prošle godine – istaknuo je Borenović dodajući da će PDP-e glasati u Parlamentu BiH samo kada treba spriječiti štetnu odluku po RS.

– To stoji i u zaključcima NSRS iz jula 2020. godine i to je uneseno u zaključke na našu inicijativu, jer smo bili svjesni da se može desiti i takva situacija da moramo glasom protiv štititi interese Srpske. SNSD ni tada nije o tome razmišljao, niti ih je zanimalo – rekao je Borenović.

Naveo je da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović iznio nekoliko tačnih činjenica tokom jučerašnjeg obraćanja.

– Tačno je da je od Dejtona do danas međunarodna zajednica donijela ili nametnula 950 odluka u naš pravni sistem, od toga 338 je bilo nametnutih zakona, bez ovog Inckovog. Samo jedna stranka iz RS je prihvatila i podržala sve i jedan nametnuti zakon, a ta stranka je SNSD-e. Jučer je prihvatila i ovu 339. nametnutu odluku. Visoki predstavnik je smijenio ili zbrisao s političke scene 187 ljudi. Niti jedan od tih 187 nije iz SNSD-a. To pokazuje da su Dodik i SNSD-e najveći podanici politika visokih predstavnika – rekao je Borenović, saopćeno je iz PDP-a.

(FENA)