Borenović: Dodikova sumanuta politika prema Njemačkoj je udar na narod i ekonomiju

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da ovih dana svjedočimo nadrealnoj situaciji u kojoj član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbija agreman ambasadoru Njemačke.

“Razlog konkretan ne navodi, ali pominje neprijateljski stav Njamačke prema Republici Srpskoj. U isto vrijeme Njemačka je najveći spoljnotrgovinski partner BiH, samim tim i Republike Srspske kao i ostalih zemalja regiona, uključujući i Srbiju. Da li Dodik zna da je protjerivanje ambasadora posljednji i najstroži diplomatski akt, nakon koga mogu da slijede samo potpuni prekid odnosa ili nešto još gore”, zapitao je državni parlamentarac Borenović.

Također je postavio pitanje da li Dodik zna da prekid odnosa sa Njamačkom može značiti kolaps za privredu koja je prošle godine imala najveću vanjskotrgovinsku razmjenu (izvoz i uvoz) sa Njemačkom i to 4,7 milijardi КM ili preko 13% od ukupne, slijede Italija (4,2 milijarde КM) i Srbija (4,15 milijardi КM) sa po 12% od ukupne razmjene (zvanični podaci Agencije za statistiku BiH).

“Da li zna da su preduzeća RS-a i BiH prošle godine u Njemačku izvezli 2 milijarde i 137 miliona raznih proizvoda i usluga. Ubjedljivo su privrednici iz BiH, uključujući i Republiku Srpsku, najviše izvezli svojih proizvoda u Njemačku! To su privrednici koji zapošljavaju desetine hiljada radnika i najznačajnije pune budžete na svim nivoima i od njih zavisi sudbina mnogih razvijenih opština. Neka se raspita u preduzećima koja čine kičmu razvoja najuspješnijih naših opština Кotor Varoši, Dervente i mnoge druge uspješne lokalne zajednice u RS-u, mnoge lično poznaje koji izvoze 100% svojih proizvoda u Njemačku i zapošljavaju hiljade radnika”, dodao je.

Također je poručio Dodiku da prisustvo ili neprisustvo njemačkog ambasadora ne može promijeniti njemačku politiku prema Balkanu, ali može pogoršati odnos Njemačke prema Republici Srpskoj.

“Da li zna da to može ugroziti status naših ljudi koji rade u Njemačkoj i koji godišnje doznačuju velike iznose novca i hrane svoje porodice u RS-u i BiH. Da li zna da takva sumanuta politika može ugroziti finansijsku i svaku drugu stabilnost u društvu, da potencijalna opasnost od izolacije, ekonomskih barijera može ugroziti isplate plata i penzija? Možda on to sve zna, ali njega to ne zanima. Njega interesuje njegova lična kalkulacija u pokušaju da politički preživi. Šteta za narod i Republiku Srpsku nije dio njegove kalkulacije, niti je ikada bila. I zato RS mora da se brani od njega i njemu sličnih koji direktno ugrožavaju njenu ekonomsku a samim tim i socijalnu i demografsku stabilnost i sigurnost”, zaključio je.