Borenović: Treba nam moderan, kvalitetan, promijenjen Izborni zakon

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Branislav Borenović (PDP) izjavio je danas u Sarajevu da pojedinci iz vladajućih struktura ne žele fer i poštene izbore.

– Umjesto da to jasno kažu, oni nas maltretiraju traženjem izgovora tamo gdje ga nema – naveo je on.

Kazao je kako ima osjećaj da vladajuća struktura ne želi da promijeni Izborni zakon i da na starim pravilima ponovo pokuša manipulirati sa izbornom voljom građana.

– Sve ostalo je samo pokušaj da se ‘kupi’ što više vremena i da se uđe u raspisivanje izbora sa starim izbornim pravilima i da se, možda, kroz ovu ucjenu oko budžeta za izbore pokuša praviti neka vrsta pritiska na instituciju koja se zove Centralna izborna komisija, koja je izabrana u skladu sa zakonom – istaknuo je Borenović.

Kaže kako „nam treba moderan, kvalitetan, promijenjen izborni zakon, fer i pošteni izbori i u svakom slučaju izbori 2. oktobra ove godine“.

– Sa ili bez izmjena Izbornog zakona, mislim da je moguće napraviti promjene – Kazao je Borenović i dodao da nije za to da se prolongira održavanje izbora.

Po njegovim riječima, ključna poruka treba da bude, sa svakog sastanka sa bilo kojim institucijama ili predstavnicima koji hoće da pomognu provođenje izbora, „da će izbori biti održani 2. oktobra i da je moguće za taj 2. oktobar obezbijediti finansijska sredstva“.