Britanija prva u svijetu odobrila antivirusni lijek molnupiravir

– Britanija je u četvrtak postala prva zemlja u svijetu koja je odobrila antivirusnu tabletu koja bi mogla postati prekretnica u borbi protiv COVID-19 i koju su zajednički razvili farmaceutske kompanije Merck i Ridgeback Biotherapeutics, u jačanju borbe protiv pandemije.

Regulatorna agencija za medicinske i proizvode zdravstvene zaštite (MHRA) preporučila je da se lijek molnupiravir, stavi u upotrebu što je moguće ranije nakon pozitivnog testiranja na COVID-19 i u roku od pet dana nakon pojave simptoma.

To je prvi oralni lijek protiv COVID-19 koji je dobio odobrenje, dok britansko zeleno svijetlo dolazi uoči potencijalnog američkog odobrenja. Američki regulatori sastat će se u ovom mjesecu kako bi glasali treba li molnupiravir biti odobren.

Lijek, koji će biti nazvan Lagevrio u Britaniji, pomno je nadziran otkako su podaci u prošlom mjesecu pokazali da bi šanse za umiranje ili hospitalizaciju mogle biti preplovljene kod većine pacijenata s težim simptomima prime lijek u ranim fazama bolesti.

Britanska vlada i Nacionalna zdravstvena služba (NHS) pravovremeno će potvrditi kako se tretman može davati pacijentima.

Prošlog je mjeseca Britanija dogovorila sporazum s Merckom o nabavci 480.000 kura molnupiravira.

U posebnom saopćenju Merck navodi kako očekuje da će proizvesti 10 miliona kura liječenja do kraja godine, uz 20 miliona kura koje će biti proizvedene u 2022.

Vrijednost dionica američkog proizvođača lijekova porasla je za 2,1 posto na 90,54 dolara prije otvaranja berzi u četvrtak, prenosi Reuters.

(FENA)