Brkić i Schmid o političkoj situaciji u BiH i regiji

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas u Beču s glavnom tajnicom Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) Helgom Schmid s kojom je razgovarao o aktivnostima OSCE-a, političkoj situaciji u BiH i regiji, euroatlantskim integracijama, reformskom procesu, problemu migracija te drugim aktualnim pitanjima.

Brkić je istaknuo posvećenost Bosne i Hercegovine punom poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a i ukazao na značajnu ulogu koju OSCE ima u osiguranju mira i stabilnosti u regiji.

Izrazio je nadu da će Organizacija imati snage pronaći konkretna rješenja za povećanje svoje učinkovitosti u vrlo zahtjevnom i izazovnom razdoblju.

Zamjenik Brkić je naglasio kako Bosna i Hercegovina podržava napore švedskog predsjedanja u cilju pravovremenog usvajanja budžeta OSCE-a za 2022. godinu.

Zamjenik Brkić izvijestio je sugovornicu o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, postignutom napretku u provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, aktivnostima koje institucije BiH provode na putu u EU kao i radu Komisije za suradnju s NATO-om.

Ocijenio je da je izmjena Izbornog zakona BiH prioritet reformskih procesa u zemlji te naglasio da ta izmjena ima još veći značaj s obzirom na činjenicu da je 2022. izborna godina.

Istaknuo je i važnost uloge koju OSCE ima u BiH u provedbi izbornog procesa te područjima pravosuđa, sigurnosti, obrazovanja i slobode izražavanja.

Zamjenik ministrice Josip Brkić, koji je i predsjedatelj Komisije za suradnju s NATO-om BiH, informirao je na sastanku i o putu BiH u NATO te radu Komisije. Istaknuo je da je Komisija jednoglasno usvojila Program reformi za 2021. godinu te da se njegovo usvajanje očekuje na Vijeću ministara BiH.

Glavna tajnica Schmid je naglasila da je Misija OSCE u Bosni i Hercegovini, u okviru svog mandata, pružila značajnu pomoć BiH, posebice u izbornom procesu i reformi obrane, te da nastavlja davati potporu europskim integracijama, jačanju institucija i vladavine prava te izgradnji povjerenja i dijaloga u BiH.

Izrazila je nadu da će se rad na reformi izbornog zakona nastaviti u skladu s preporukama OSCE-a i time vratiti povjerenje građana BiH u izbore i funkcionalnost zemlje.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktivnostima i prioritetima OSCE-a tokom švedskog predsjedanja te sudjelovanju BiH u terenskim operacijama Organizacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA)