Brkić s delegacijom MVP-a Francuske: Zadržati fokus EU na zapadnom Balkanu

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao je danas s delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske o bilateralnim odnosima i saradnji BiH i Republike Francuske, evropskim integracijama i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Brkić je ocijenio važnim da je pitanje proširenja Evropske unije na zapadni Balkan među prioritetima francuskog predsjedanja Vijećem EU, te podvukao značaj francuske podrške političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj stabilnosti zemalja zapadnog Balkana.

Kazao je da je BiH u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH ne postoji drugi put osim puta integracije u EU.

Poručio je da BiH ostaje predana unapređenju mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu i da nastavlja s aktivnostima na jačanju regionalne saradnje kao nezamjenljivog faktora na našem putu ka EU, ali i u izgradnji stabilnog i sigurnog okruženja u BiH.

Kada je riječ o aktuelnoj politickoj situaciji u BiH i provedbi reformi, Brkić je informirao sagovornike o završenom procesu pregovora bh. političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona BiH, naglašavajući da je izborna reforma jedan od prioriteta za postizanje novog zamaha na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Pojasnio je da se zbog blokade rada institucija, koja traje od augusta prošle godine, kao i zbog nemogućnosti da se postigne politički dogovor oko Izbornog zakona, BiH u najdubljoj političkoj krizi i najizazovnijem političkom trenutku od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Iz tih razloga su i mnoga bitna pitanja na čekanju, uključujući i ona koja se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kazao je Brkić.

Članovi delegacije Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske su istakli da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku BiH, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i podržava nastojanja BiH i ostalih zemalja zapadnog Balkana za ulazak u EU.

Francuska smatra provođenje reformi ključnim za demokratski, ekonomski i socijalni razvoj zemlje i ohrabruje BiH da nastavi raditi na reformama. Istakli su da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć BiH u svim oblastima, a posebno kada su u pitanju evropske integracije i na tom putu BiH može računati na nastavak francuske podrške.

Tokom sastanka bilo je riječi o Konferenciji o zapadnom Balkanu koja će se održati u junu 2022. godine u Parizu, u okviru francuskog predsjedanja Vijećem EU.

Istaknuto je da još uvijek nije definiran format Konferencije ali bi moguće teme ovog događaja mogle biti: energetska tranzicija, pitanje sigurnosti (migracije, trgovina ljudima), stvaranje uslova za ostanak mladih te Misija EUFOR-Althea.

S obzirom da je Konferencija posvećena zemljama zapadna Balkana, francuska strana je istakla da će se finalna lista tema usaglašavati u dogovoru s učesnicima zemalja regiona, a sagovornici su se složili da je od velikog značaja zadržati fokus Evropske unije na evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

U delegaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske bili su zamjenik direktora za evropska pitanja Cyril Piquemal, zamjenik direktora za kontinentalnu Europu Sylvain Guiaugué, šef Misije za Balkan Nicolas Faye i šefica Službe u Direkciji za evropska pitanja Sophie Bel, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA)