Brojne aktivnosti na obilježavanju 27. godišnjice pada Zaštićene zone UN ‘Žepa’

U toku su brojne aktivnosti na obilježavanju Dana sjećanja na pad Zaštićene zone UN-a Žepa, a u srijedu, 27. jula, u Memorijalnom kompleksu Žepa i džamiji Mehmed ef. Hajrića biće proučena tradicionalna Šehidska dova.

– Upravo na ovom ne tako velikom prostoru, zaštićenoj enklavi UN-a, nadljudskim naporima je branjena i odbranjena naša domovina. I upravo zato smo ovdje da odamo počast šehidima ne samo Žepe i okoline nego svim šehidima naše Bosne i Hercegovine – kazao je Elvedin ef. Selimović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepa.

– I ove godine, ovaj za nas od velikog značaja događaj, obilježavamo nizom aktivnosti. U subotu je organizirano drużenje mladih sa ovih prostora, ali i svih onih koji su željeli saznati više o kulturno-historijskom značaju žepske kotline – rekao je ef. Selimović gostujući u programu Radija BIR.

Juče je organizirana posjeta Žepi Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, koji su pomogli u uljepšavanju harema džamije, kao i same dżamije.

Danas u 17.15 sati u haremu Alipašine džamije u Sarajevu biće proučen Jasin i Šerif komandantu Žepske brigade ARBiH Avdi Paliću i šehidima Mehmedu ef. Hajriću i Amiru Imamoviću, dok je u 18.30 sati planirana posjeta Šehidskom mezarju Kovači i učenje Jasina prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću i šehidu “Zlatnom ljiljanu” Sinanu Ćeski i ostalim šehidima.

– Ove aktivnosti ne bi bile moguće bez pomoći onih koji su prepoznali značaj njegovanja kolektivnog sjećanja i obilježavanja događaja iz protekle agresije, a upućujemo i poruku svima onima koji nam nisu pružili nikakav vid podrške, jer konačno možemo vidjeti ko su nam pravi i iskreni prijatelji – poručio je ef. Selimović.

(FENA)