Bruka u Zenici, Luksemburg razbio očajnu BiH 0:2

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u 4. kolu grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Luksemburga u Zenici rezultatom 2:0 i šanse za plasman na Euro svela je na minimum.

Iako Luksemburg više nije reprezentacija koja služi za popravljanje gol-razlike, Zmajevi su doživjeli jedan od najsramotnijih poraza u historiji, te nam je za prva dva mjesta u grupi sada potrebno čudo.

Već je sami početak utakmice dao naslutiti šta će se večeras dešavati kada su gosti poveli u 4. minuti. Saničanin je dodao do Barišića, on je bio nesmotren i izgubio je loptu, a Borges Sanches je ukrao, prošao pored Šehića i lagano pogodio za 1:0.

Nakon toga Zmajevi su imali dvije dobre šanse preko Kodre koji je prvo šutirao glavom pored gola u 13. minuti, a zatim pet minuta kasnije iz blizine je također glavom uzdrmao stativu.

I bilo je to sve, iz više nego siromašnog prvog poluvremena naše reprezentacije, koje je okončano zvižducima s tribina Bilinog polja.

Šest minuta kasnije doduđen je penal za Zmajeve nakon što je u kaznenom prostoru oboren Edin Džeko, ali ni to nam nije pomoglo.

Odgovornost je preuzeo Amir Hadžiahmetović i šutirao je visoko preko gola, a ostaje pitanje zašto Džeko ili Pjanić nisu preuzeli odgovornost u ovom jako teškom trenutku za naš tim.

Konačno, u 74. minuti doživjeli smo potpuni krah. Ponovo je katastrofalno reagovala naša odbrana i golman Šehić, a Sinani je iskoristio poklon za konačnih 2:0.

Kvalifikacije se nastavljaju u septembru kada ćemo dočekati Lihtenštajn (11. septembar), a tri dana kasnije na gostujućem terenu igramo protiv Islanda kojeg smo u Zenici savladali 3:0.