BZK Preporod u Trebinju obilježio 120 godina svog postojanja

Glazbenim programom simboličnog naziva “Sevdah u gradu sunca” koji se održao u sklopu manifestacije “Dani trebinjskih džamija”, u organizaciji BZK Preporod Regionalno društvo Hercegovina i Medžlisa IZ Trebinje, obilježeno je 120 godina postojanja najstarije i temeljne organizacije kulture Bošnjaka – Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

 

 

Projekt menadžer BZK Preporod Regionalno društvo Hercegovina Amir Kadribegović u obraćanju prisutnim istaknuo je kako se raduje zbog činjenice što je Trebinje jedan od gradova i općina u BiH u kojima Bošnjačka zajednica kulture Preporod kroz neku od svojih aktivnosti obilježava veliki jubilej, 120 godina od svog postojanja.

“Djelovanje Preporoda, naše programe i aktivnosti, usprkos svim poteškoćama, organiziramo u svim dijelovima naše domovine. Trudimo se da u sredinama gdje Preporod nema svoju organizaciju, budemo kroz svoje aktivnosti prisutni na neki način. Smatram da je bitno da se okupljamo, družimo i da težimo zajedništvu i zajedničkom djelovanju jer to je sigurno jedan od preduvjeta jačanja naše BiH”, kazao je Kadribegović.

Glavni imam Medžlisa IZ Trebinje Hafiz Sadik ef. Fazlagić zahvalio se BZK Preporod Regionalno društvo Trebinje što treću godinu zaredom sudjeluje u organizaciji događaja koji se održavaju u sklopu manifestacije “Dani trebinjskih džamija”, navodeći kako ova manifestacija kroz godine postaje masovnija i sadržajno bogatija kvalitetnim sadržajima.

“Ove godine organizirali smo više vjerskih sadržaja na cijelom području Medžlisa IZ Trebinje, planirane su promocije književnih djela, tako da smo uz ovu glazbenu večer našim Trebinjcima pripremili kvalitetne sadržaje u kojima je svako mogao pronaći nešto za sebe”, naveo je hfz.Fazlagić.

Pored velikog broja Trebinjaca, gostiju iz Dubrovnika, Mostara i okolnih mjesta, na ovom glazbenom programu prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Trebinje Dragoslav Banjak.

Mostarski glazbenici Adnan Pajević i Alen Gološ napravili su sjajnu atmosferu izvodeći brojne sevdalinke.

(FENA)