Čavara: Potpora opstojnosti i radu kulturnih društava u BiH od velikog značaja

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u četvrtak je u Sarajevu s predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak” Nikolom Čičom i s predsjednikom Bošnjačke zajednice kulture (BZK) „Preporod“ Sanjinom Kordićem razgovarao o radu tih kulturnih društava.

Razgovarano je i o njihovom značaju za očuvanje kulturne i povijesne tradicije naroda u BiH, kao i o međusobnom poštovanju, razumijevanju i suradnji. Sugovornici su se dotaknuli određenih problema s kojima se ova kulturna društva susreću u svom radu, te razmotrili moguća rješenja, priopćeno je iz Ureda za informiranje predsjednika FBiH.

Predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča istaknuo je kako je ovo društvo temeljna kulturna ustanova bosanskohercegovačkih Hrvata i ima za cilj očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti o Bosni i Hercegovini i promicanju kulturne baštine uopće.

Također, osvrnuo se i na svečanost obilježavanja 120 godina od osnutka Društva, istaknuvši kako je “Napredak” u proteklom razdoblju napredovao u svim oblastima svog djelovanja.

Predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kordić naglasio je kako su projekti, programi i aktivnosti iz oblasti kulture, te kulturni i identitetski rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” dio duge iznimno vrijedne tradicije ove temeljne i najstarije organizacije kulture i identiteta Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice, koja u svakom novom povijesnom trenutku nastoji na primjeren način odgovoriti na potrebe i izazove kulture i identiteta Bošnjaka kao naroda i države BiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara istaknuo je značaj potpore opstojnosti i radu kulturnih društava koja štite i promoviraju kulturnu raznolikost i dijalošku dimenziju multikulturalnosti Bosne i Hercegovine, te čuvaju od zaborava kulturnu i povijesnu tradiciju i baštinu svih naroda u BiH, stoji u priopćenju.

(FENA)